V Bukurešti sa pri zrážkach demonštrantov a policajtov zranilo 440 ľudí

Zrážky demonštrantov s príslušníkmi polície sprevádzali v piatok večer prvú veľkú demonštráciu zahraničných Rumunov proti vláde premiérky Viorice Dancilaovej v Bukurešti. Policajti použili voči demonštrantom dráždivý plyn a obušky po tom, čo skupina protestujúcich prerazila ohradenie a pokúsila sa preniknúť k sídlu vlády.

10.08.2018 21:51 , aktualizované: 11.08.2018 09:54
rumunsko, bukurešť, demonštrácia, protest,... Foto: ,
Ani horúčava, ani policajný zásah asi 65-tisíc demonštrantov neodradil, aby pred sídlom vlády požadovali namiesto korupcie spravodlivosť, odstúpenie vlády a vyzývali policajtov, aby rezignovali na použitie sily a označovali ich za ochrancov zlodejov.
debata (20)

Pri násilnostiach utrpelo zranenia 440 ľudí vrátane dvoch desiatok príslušníkov poriadkovej polície. Miestna záchranná služba informovala, že 65 osôb previezli do nemocnice. Medzi nimi boli aj deviati policajti. Zatiaľ nie sú správy o život ohrozujúcich zraneniach.

Na mieste ošetrili 76 zranených, medzi ktorými bolo aj niekoľko príslušníkov bezpečnostných zložiek. Medzi osobami v bezvedomí, ktorých záchranári odnášali na nosidlách do pristavených sanitiek, bola i žena pripútaná na invalidný vozík.

Výbušná atmosféra viedla policajtov k opakovanému použitiu dráždivého plynu, na krátky čas i vodných diel a vynútila si nasadenie príslušníkov policajného útvaru osobitého určenia.

Odstúpenie vlády aj šéfa parlamentu a predčasné voľby

Ani horúčava, ani policajný zásah však asi 65-tisíc demonštrantov neodradil, aby pred sídlom vlády požadovali namiesto korupcie spravodlivosť, odstúpenie vlády a vyzývali policajtov, aby rezignovali na použitie sily a označovali ich za ochrancov zlodejov.

Medzi požiadavkami protestujúcich nebola iba neodkladná demisia vlády a jej šéfky, ale aj už trestaného lídra tamojších sociálnych demokratov Livia Dragneu z čela parlamentu, či napríklad zrušenie kontroverzne vnímanej reformy justície alebo vypísanie predčasných volieb.

Protivládne demonštrácie za účasti desaťtisícov ľudí hlásili aj z ďalších rumunských miest – Brašova, Craiovy, Galati, Jasy, Konstance, Klužu, Oradey, Sibiu či Temešváru.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Rumunsko