V dôsledku horúčav uhynulo v nemeckom jazere Aasee 20 ton rýb

Nedostatok kyslíka v jazere Aasee v západonemeckom meste Münster spôsobil rýchly úhyn rýb. Ide o najnovší takýto prípad počas súčasnej vlny horúčav, informovala v piatok tlačová agentúra DPA.

10.08.2018 22:40
Rýn, Švajčiarsko, úhyn, ryby Foto: ,
Nedostatok kyslíka v jazere Aasee v západonemeckom meste Münster spôsobil rýchly úhyn rýb.
debata (5)

„Do piatka popoludnia sa vákuovými cisternami a rybárskymi podberákmi nazhromaždilo vyše 20 ton mŕtvych rýb,“ uviedol Matthias Peck, šéf úradu životného prostredia v Münsteri v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

Odumretie zelených rias v jazere spôsobilo, že hladina kyslíka v noci zo stredy na štvrtok (9. augusta) prudko klesla, vysvetlilo mesto Münster vo vyhlásení.

Odborníci z krajinskej organizácie pre rybolov a mestské úrady sa podľa vyhlásenia domnievajú, že mŕtva je veľká väčšina rýb v jazere.

Horúčavy poškodili aj pristávaciu dráhu letiska

Nemecko, spolu s väčšinou krajín Európy, trpí v posledných týždňoch silnou vlnou horúčav. Tie napríklad spôsobili, že labute sa odsťahovali z rieky Alster v Hamburgu a letisko v Hannoveri dočasne zatvorili, lebo horúčavy poškodili jednu z jeho pristávacích dráh.

V pondelok 6. augusta vytiahli z horného toku rieky Rýn, na hranici Nemecka so Švajčiarskom, tonu mŕtvych rýb aj napriek opatreniam, ktoré ich mali udržať počas vlny horúčav nažive.

Pre hladinu kyslíka je kritickou hranicou teplota vody 28 stupňov Celzia. Voda pri vyšších teplotách nedokáže prijať dostatok kyslíka, dopĺňa DPA.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #horúčavy #úhyn rýb