Záhradník porazil Monsanto. Gigant musí vyplatiť odškodné 289 mil. dolárov

Porota v Kalifornii prisúdila odškodné vo výške 289 milión dolárov (252 miliónov eur) bývalému záhradníkovi, ktorý uviedol, že konečné štádium rakoviny mu spôsobil prípravok na ničenie buriny Roundup, vyrábaný agrochemickým gigantom Monsanto.

11.08.2018 09:30 , aktualizované: 14:49
Dewayne Johnson Foto: ,
Dewayne Johnson tesne po tom, ako súd vyriek verdikt v jeho spore s Monsantom.
debata (85)

Porota sa zhodla na tom, že spoločnosť Monsanto nevarovala dostatočne pred možnými rizikami používania Roundupu. Musí tak vyplatiť spomínané odškodné Dewaynovi Johnsonovi, ktorému bola v roku 2014 vo veku 42 rokov diagnostikovaná rakovina lymfatických uzlín.

Monsanto spojitosť medzi výrobkom a ochorením odmieta a proti verdiktu sa odvolá. Prípad by podľa BBC mohol spustiť vlnu ďalších procesov. Majiteľ Monsanta, nemecký konglomerát Bayer, v dnešnej reakcii oznámil, že liek Roundup je bezpečný.

„Chceme vyjadriť súcit s pánom Johnsonom a jeho rodinou,“ uviedla spoločnosť Monsanto vo vyhlásení. „Dnešné rozhodnutie nič nemení na fakte, že 800 vedeckých štúdií a závery americkej Agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA), národných zdravotníckych úradov a ďalších regulačných úradov po celom svete potvrdzujú, že glyfosát nespôsobuje rakovinu a nespôsobil rakovinu ani pánovi Johnsonovi,“ pokračovalo vyhlásenie.

Johnson je jedným zo stoviek onkologických pacientov, ktorí žalujú firmu Monsanto. Piatkové rozhodnutie vytvára potenciálny precedens pre ďalšie súdne prípady proti spoločnosti. Johnsonov prípad bol uprednostnený pred ostatnými, nakoľko zomiera.

Johnson dáva Roundupu vinu za svoje utrpenie a firmu obvinil zo zatajovania nebezpečných účinkov tohto prípravku na ničenie buriny. Monsanto obvinenia dôrazne odmieta a tvrdí, že herbicíd glyfosát je bezpečný.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #odškodné #Monsanto #rakovina lymfatických uzlín