Indický poslanec prišiel do parlamentu preoblečený za Hitlera

Jeden z poslancov indického parlamentu prišiel na zasadnutie v preoblečení za Adolfa Hitlera, čím chcel odkázať premiérovi Naréndrovi Módímu, aby nenasledoval príklad niekdajšieho nacistického vodcu.

11.08.2018 13:34
India Poslanec Hitler Foto:
Indický poslanec pózuje prezlečený za nacistického vodcu Adolfa Hitlera pred budovou indického parlamentu v Naí Dillí.
debata (13)

Cieľom 67-ročného poslanca Naramalliho Sivaprasada, ktorý bol kedysi filmovým hercom, bolo poukázať na potrebu vyčleniť viac peňazí na rozvoj jeho domovského štátu Ándhrapradéš, čo podľa neho Módí sľúbil, ale nesplnil. Jeho výzor na spôsob Hitlera, ktorý doplnil nacistickým pozdravom pred médiami, nevyvolal zo strany iných zákonodarcov žiadne protesty.

„Nemá pochopenie pre to, čo ľudia chcú, a ja ho chcem vyzvať, aby nebol ako on (Hitler),“ povedal Sivaprasad o premiérovi. Módího vláda uvedené obvinenia odmieta, Sivaprasadova regionálna strana s ňou však ešte v marci na protest ukončila spojenectvo a neskôr neúspešne iniciovala v parlamente pokus o vyslovenie nedôvery.

Sivaprasad sa v rámci presadzovania politických požiadaviek dávnejšie objavil aj v preoblečení za farmára, pastiera dobytka, moslimského duchovného či ženu.

V Indii, kde nie sú príliš rozšírené vedomosti o holokauste, priťahuje Hitler pozornosť nie ako diktátor páchajúci genocídu, ale skôr ako silný vodca, upozornila AP. Hitlerova kniha Mein Kampf je tam dostupná v mnohých kníhkupectvách a pirátske kópie sa pravidelne predávajú na uliciach v Naí Dillí aj iných veľkých mestách.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #India