Úrady popreli zlý stav ruského režiséra Sencova

Ruská Federálna služba pre výkon trestu (FSIN) v sobotu poprela tvrdenia o zhoršujúcom sa zdravotnom stave ukrajinského režiséra Oleha Sencova, ktorý bol odsúdený za terorizmus a už takmer tri mesiace drží hladovku.

11.08.2018 22:17
sencov Foto: ,
Účastníčka kyjevského pochodu za oslobenie režiséra Oleha Sencova.
debata (52)

FSIN vo svojom vyhlásení podľa agentúry AP uviedla, že Sencov dostáva každodenný prídel stravy a „k dnešnému dňu nebol pozorovaný žiadny úbytok telesnej hmotnosti ani zhoršenie jeho zdravia“.

Sencov je odporcom anexie polostrova Krym Ruskom, ku ktorej došlo v roku 2014. V tom istom roku ho na Kryme aj zadržali a o rok neskôr v Rusku odsúdili na 20 rokov väzenia za sprisahanie s cieľom vykonať teroristický útok. Sencov tieto obvinenia odmieta ako vykonštruované.

Sencov si trest stanovený ruským súdom odpykáva vo väzenskom tábore v západosibírskom meste Labytnangi, kde 14. mája začal držať protestnú hladovku za prepustenie 65 Ukrajincov väznených v Rusku – vrátane seba -, ktorých nazýva politickými väzňami.

Jeho právnik Dmitrij Dinze tento týždeň povedal, že Sencov je čoraz slabší a má nízku hladinu hemoglobínu.

O osude ukrajinského režiséra v piatok telefonicky hovorili prezidenti Francúzska a Ruska Emmanuel Macron a Vladimir Putin. Macron počas telefonátu vyzval Moskvu, aby čo najskôr našla humánne riešenie tohto prípadu.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Oleh Sencov