Vo veku 85 rokov zomrel spisovateľ V. S. Naipaul

Vo veku 85 rokov zomrel v sobotu v Londýne britský spisovateľ V.S. Naipaul, laureát Nobelovej ceny za literatúru z roku 2001.

12.08.2018 15:27
Británia Naipaul spisovateľ úmrtie Foto: ,
Britský spisovateľ V.S. Naipaul na zábere z roku 2001 v meste Salisbury.
debata (1)

Naipaul, ktorý sa v mnohých svojich dielach zaoberá najmä problematikou kolonializmu, zomrel v kruhu rodiny vo svojom londýnskom dome, uviedla spisovateľova manželka Nadira Naipaulová.

„Bol velikánom vo všetkom, čo dosiahol, a po tom, čo prežil život plný nádhernej tvorivosti a úsilia, zomrel v kruhu tých, ktorých mal najradšej,“ uvádza sa vo vyhlásení Naipaulovej manželky.

S Naipaulom „sme mali celý život rozdielne názory na politiku aj na literatúru, ale som smutný, akoby ma opustil milovaný starší brat“, napísal na Twitteri spisovateľ Salman Rushdie.

Držiteľ titulu rytier

Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul sa narodil v roku 1932 na Trinidade, ktorý je súčasťou ostrovného štátu Trinidad a Tobago. V roku 1950 sa presťahoval do Británie, kde po štúdiách v Oxforde pôsobil ako rozhlasový reportér. Do sveta literatúry vstúpil v roku 1957 románom The Mystic Masseur (Mystický masér), ktorý sa v roku 2001 dočkal filmového spracovania.

K ďalším jeho známym dielam patria romány In a Free State (V slobodnom štáte), za ktorý v roku 2001 získal Bookerovu cenu, The Enigma of Arrival (Tajomstvo príjazdu) z roku 1987 či román Half a Life (Pol života), ktorý vyšiel v roku 2001, keď sa Naipaul stal laureátom Nobelovej ceny za literatúru.

Naipaul žil v grófstve Wiltshire na juhozápade Anglicka. V roku 1990 mu britská kráľovná Alžbeta II. udelila titul rytiera.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #úmrtie #spisovateľ #Nobelova cena za literatúru #V.S. Naipaul