Rumuni chcú lepší život. Polícia ich zmlátila

Do Bukurešti pricestovali Rumuni z celej Európy, aby dôrazne dali najavo svojej vláde, že jej už majú plné zuby. Polícia reagovala na ich hnev vodnými delami a obuškami. Zranenia utrpelo až niekoľko stoviek protestujúcich.

12.08.2018 20:00
rumunsko, protest Foto: ,
Násilnosti v Bukurešti. Proti protestujúcim použili aj vodné delá.
debata (169)

K násilnostiam došlo v piatok večer, druhá demonštrácia bola v sobotu, ale tá sa už zaobišla bez brutality. Protesty sa konali aj v ďalších mestách. Očakáva sa pritom, že prejavy silnej nespokojnosti budú pokračovať.

Nádej v zahraničí

Na veľké námestie v Bukurešti prišli protestovať nielen tí, čo žijú v hlavnom meste, ale aj veľa občanov, ktorí odišli pracovať do zahraničia, pretože doma nevideli perspektívu. "Zamestnal som sa ako kamionista v Taliansku, lebo v Rumunsku nemajú moje deti nádej na lepší život,“ povedal 42-ročný Daniel Ostafi. „Takmer celý verejný sektor je nefunkčný, musí sa úplne zmeniť a potrební sú schopní ľudia,“ upozornil 27-ročný Mihai Podut, ktorý si zarába ako stavebný robotník v Nemecku.

Nízka životná úroveň a nemenej znechutenie z politických pomerov primali státisíce ľudí odísť pracovať do zahraničia. „Odhaduje sa, že tri až päť miliónov Rumunov robí a žije v cudzine,“ uvádza správa Svetovej banky, podľa ktorej títo ľudia ročne posielajú domov rodinným príslušníkom až päť miliárd eur. Odhad o počte tých, čo odišli do zahraničia, je alarmujúci. Ukazuje, že Rumunsko sa vyľudňuje – mimo vlasti sa nachádza možno až štvrtina jeho občanov.

Žiadali demisiu

Ostafi a Podut prišli na demonštráciu, na ktorej sa zúčastnilo približne 50-tisíc odporcov vlády. Žiadali, aby podala demisiu. Prekáža im nielen to, že podľa nich nerobí nič pre lepšie životné podmienky, rovnako ich hnevá bujnejúca korupcia a snaha vládnucich špičiek zametať pod koberec veľké úplatkárske kauzy.

Ešte nie tak dávno pritom Rumunsko mohlo slúžiť ako príklad boja proti korupcii aj Slovensku. Pred pár rokmi uviazli v sieti vyšetrovateľov veľké politické ryby. Keď sa však dostali k moci sociálni demokrati, začali robiť kroky, ktoré išli proti úspešnému ťaženiu. Vrátane zmien v justícii – korumpovaní politici sa výrazne priblížili k pocitu beztrestnosti a tým pádom sa vzdialili od strachu, že by ich sudcovia mohli poslať za mreže.

Znechutený prezident

V Bukurešti sa konalo už veľa demonštrácií proti súčasnej vláde, ale zaobišli sa bez násilností. Odteraz to už neplatí. Po tvrdom zákroku polície museli zdravotníci ošetriť viac ako 400 protestujúcich. Mnohých zranených bolo nutné previezť do nemocnice.

Faktom je, že niektorí demonštranti sa začali správať agresívne, ale reakcia bezpečnostných zložiek bola prehnaná. Zúriví jednotlivci sa snažili preraziť policajný kordón pred budovou vlády a hádzali fľaše do ťažkoodencov.

Polícia nasadila vodné delá, účastníkov mlátila obuškami. Viaceré videozáznamy odhaľujú, že brutalita bola zbytočná. Vidieť na nich pokojných demonštrantov, ktorí držia ruky nad hlavami, ale napriek tomu ich ťažkoodenci surovo zbili.

Vedenie polície tvrdí, že použitie sily bolo oprávnené. „Demonštrantov sme opakovane varovali a vyzvali, aby opustili námestie,“ povedal policajný hovorca Georgian Enache. O opaku je presvedčený centristický prezident Klaus Iohannis: „Dôrazne odsudzujem brutálny zákrok polície. Zásah nezodpovedal správaniu väčšiny ľudí na námestí.“

© Autorské práva vyhradené

169 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Bukurešť #Rumunsko