Lídri oboch Kóreí sa stretnú na treťom summite, niekedy v septembri

Južná a Severná Kórea sa v pondelok dohodli na uskutočnení tretieho summitu svojich lídrov v hlavnom meste KĽDR Pchjongjang, s termínom niekedy v septembri. Informovali o tom tlačové agentúry AP a Jonhap.

13.08.2018 06:16 , aktualizované: 08:33
KĽDR Kórea summit lídri stretnutie Foto:
Juhokórejský prezident Mun Če-in (vpravo) a severokórejský vodca Kim Čong-un (vľavo) sadia borovice na historickom summite v dedine Pchanmundžom ležiacej v demilitarizovanej zóne medzi oboma kórejskými štátmi 27. apríla 2018. Pri sadení stromu, ktoré si vyžiadal Soul, použili zeminu pochádzajúcu z oboch Kóreí a polejú ju vodou z riek svojich krajín.
debata

Dohoda bola dosiahnutá počas dvojhodinového rokovania na vysokej úrovni, ktoré viedli predstavitelia oboch súperiacich Kóreí v severnej časti „dedinky prímeria“ Pchanmundžom, v demilitarizovanej zóne rozdeľujúcej obe krajiny. Predstaviteľom sa však nepodarilo stanoviť presný termín summitu.

„Dohodli sme sa na medzikórejskom summite, ktorý by sa mal konať v priebehu septembra v Pchjongjangu“, uviedli obe Kórei v spoločnom tlačovom vyhlásení vydanom po rokovaní. To sa uskutočnilo v období patovej situácie okolo jadrového odzbrojovania, ktorá nastala medzi Washingtonom a Pchjongjangom. Podľa odborníkov odstraňovanie jadrových zbraní v KĽDR postupuje pomaly, pričom práve toto bolo témou historického júnového summitu severokórejského vodcu Kim Čong-una s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Obe Kórey vo vyhlásení po pondelkovom rokovaní napísali, že sa venovali aj uplatňovaniu dohôd, už dosiahnutých na predchádzajúcich summitoch.

„Mali sme úprimné konzultácie o záležitostiach súvisiacich s ich aktívnejším uplatňovaním,“ dodali predstavitelia vo vyhlásení. Narážali tak aj na dohodu dosiahnutú na historickom aprílovom summite lídrov oboch Kóreí.

Ak sa septembrový summit uskutoční, pôjde o tretí summit juhokórejského prezidenta Mun Če-ina a severokórejského vodcu Kim Čong-una – obaja sa osobne stretli už v apríli a máji.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea #summit