Na dohodu o vracaní migrantov do Talianska treba viac času, tvrdí Merkelová

Nemecká vláda potrebuje ešte čas na to, aby vyrokovala s Talianskom dohodu umožňujúcu vracať do tejto juhoeurópskej krajiny migrantov, ktorí tam predtým požiadali o azyl. Nemecká kancelárka Angela Merkelová to povedala v pondelok - týždeň po tom, ako jej vláda dosiahla podobnú dohodu so Španielskom.

13.08.2018 19:33
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová.
debata (10)

„Sme v procese vyjednávania“, ktoré „ešte nejaký čas“ potrvá, citovala Merkelovú tlačová agentúra DPA. Kancelárka po stretnutí s bosnianskym premiérom Denisom Zvizdičom v Berlíne taktiež uviedla, že v prípade potreby je pripravená na osobné stretnutie so šéfom talianskej vlády Giuseppem Contem. „Avšak do tohto bodu sme sa ešte nedostali,“ dodala Merkelová.

V podobnom duchu sa nemecká kancelárka vyjadrila aj o spolupráci s Gréckom, ktoré je takisto významnou tranzitnou krajinou pre migrantov prichádzajúcich do Nemecka, informovala agentúra AP.

Merkelová pod tlakom ministra vnútra

Merkelová, ktorá stojí na čele Kresťanskodemo­kratickej únie Nemecka (CDU), je pod nátlakom zo strany ministra vnútra Horsta Seehofera, šéfa sesterskej Kresťanskosociálnej únie Bavorska (CSU), aby zabezpečila readmisné dohody s hlavnými európskymi partnermi. Podrobnosti o vyhliadkach na úspech takejto spolupráce chcel mať pôvodne k dispozícii najneskôr koncom júla alebo začiatkom augusta.

Už v sobotu vstúpila do platnosti dohoda, na základe ktorej môže Nemecko vracať do Španielska tzv. druhotných migrantov, a to v priebehu 48 hodín po ich príchode. Hovorkyňa nemeckého ministerstva vnútra však v pondelok uviedla, že zatiaľ nenastal ani jeden takýto prípad.

Nemeckú vládnu koalíciu ohrozil ešte v júni spor medzi CSU a CDU, ktorý sa týkal zámeru ministra Seehofera sprísniť azylovú politiku krajiny. Strany sa napokon dohodli s tým, že migranti budú zastavovaní na hraniciach a posielaní nazad do tých krajín Európskej únie, v ktorých sa predtým zaregistrovali.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #migranti