Corbyn čelí škandálu pre fotografiu pri údajných hroboch teroristov

Predseda britskej opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn čelí škandálu pre fotografiu, ktorá ho zachytáva pri údajných hroboch páchateľov teroristického útoku na olympiádu v Mníchove v roku 1972.

13.08.2018 23:18
Corbyn Foto: ,
Líder britských labouristov Jeremy Corbyn.
debata (4)

Fotografiu Corbyna s vencom v ruke urobenú v Tunise v roku 2014 priniesol bulvárny denník The Daily Mail. Podľa britskej tlače Corbyn priznal, že na ceremoniáli na uctenie pamiatky palestínskych teroristov bol, kladenia vencov sa vraj ale nezúčastnil.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na twitteri napísal, že Corbyn si za svoje počínanie „zaslúži jednomyseľné odsúdenie“.

Corbyn na cintoríne bol, aby si uctil obete izraelského útoku

Corbyn najprv tvrdil, že bol na cintoríne, aby si uctil pamiatku obetí izraelského útoku na úrad Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) v Tunise v roku 1985. V pondelok ale priznal, že vence boli kladené tiež na pamiatku "tých, ktorí boli zabití v roku 1992 v Paríži ". To je podľa médií narážka na činiteľa OOP, ktorý bol ten rok vo francúzskej metropole zastrelený a ktorý podľa Izraela pomáhal mníchovský útok naplánovať.

Vodca labouristov je dlhodobým kritikom Izraela za jeho politiku voči Palestínčanom. Sám je obviňovaný, že vo svojej strane toleruje antisemitizmus. Kritizovaný je aj za svoje kontroverzné výroky. V roku 2010 napríklad prirovnal izraelskú blokádu Pásma Gazy k obliehaniu Leningradu a Stalingradu nacistickým Nemeckom.

Na olympiáde prišlo o život 11 športovcov

Palestínska teroristická organizácia Čierny september zajala na letných olympijských hrách v Mníchove v roku 1972 v olympijskej dedine ako rukojemníkov športovcov a chcela ich vymeniť za Palestínčanov väznených v Izraeli. V jednom byte a pri pokuse o oslobodenie rukojemníkov na letisku Fürstenfeldbruck prišlo o život 11 izraelských športovcov a jeden policajt. Zabitých bolo tiež päť teroristov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #teroristi #Jeremy Corbyn #mníchovská olympiáda 1972