Odsúdený bývalý arcibiskup z austrálskeho Adelaide pôjde do domáceho väzenia

Bývalý austrálsky arcibiskup z Adelaide Philip Wilson si môže 12-ročný trest, ktorý dostal za to, že v 70. rokoch kryl sexuálne zneužívanie miništrantov pedofilným kňazom a neoznámil to polícii, odpykať v domácom väzení. Rozhodol o tom v utorok súd v Newcastli v štáte Nový Južný Wales, ktorý 67-ročného Wilsona uznal v máji za vinného.

14.08.2018 07:05
Philip Wilson Foto: ,
Bývalý austrálsky arcibiskup z Adelaide Philip Wilson prichádza na súd.
debata (7)

Po odsúdení sa Wilson vzdal vykonávania svojich povinností v adelaidskej arcidiecéze. Odmietal však výzvy na svoju rezignáciu a voči rozsudku sa odvolal. Nakoniec podal 20. júla rezignáciu do rúk pápeža Františka, ktorý ju prijal 30. júla aj pod rastúcim tlakom kňazov z Austrálie.

Wilson, trpiaci počiatočným štádiom Alzheimerovej choroby, sa počas súdneho procesu obetiam zneužívania neospravedlnil a nevyslovil ani ľútosť.

Ročný trest si bude Wilson odpykávať v dome svojej sestry. Po odpykaní polovice trestu bude môcť požiadať o odpustenie jeho zvyšku.

Philip Wilson je najvyššie postaveným predstaviteľom v hierarchii katolíckej cirkvi na svete, ktorého obvinili, uznali vinným z krytia sexuálneho zneužitia zo strany kňaza a odsúdili.

V štáte Viktória sa čoskoro začne proces s ďalším austrálskym kardinálom Georgeom Pellom, obvineným z pohlavného zneužívania. Pell bol svojho času jedným z najvplyvnejších spolupracovníkov pápeža Františka. Od roku 2014 pôsobil ako „minister financií“ Vatikánu a bol poverený vykonaním finančnej reformy.

Rozsiahle vyšetrovanie minulý rok odhalilo, že v Austrálii boli najmä v cirkevných zariadeniach sexuálne zneužité desiatky tisíc detí.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #kresťanstvo #Austrália #kňaz #pedofília #sexuálne zneužívanie detí