Čilský minister skončil po štyroch dňoch, osudnými sa mu stali výroky o múzeu

Čilský minister kultúry Mauricio Rojas rezignoval na svoju funkciu len štyri dni po tom, čo sa jej ujal.

14.08.2018 08:12
Čile, Pinochet Foto: ,
Ľudskoprávni aktivisti držia fotky ľudí, ktorí zmizli počas Pinochetovho režimu.
debata

Dôvodom je vlna kritiky, ktorá sa voči nemu zdvihla po tom, ako vyšlo najavo, že v roku 2015 spochybnil opodstatnenosť Múzea pamäti a ľudských práv v Santiagu, ktoré si pripomína obete zločinov a porušovania ľudských práv zo strany vojenskej diktatúry Augusta Pinocheta.

V knihe publikovanej pred troma rokmi je zverejnené Rojasovo vyjadrenie, v ktorom nazval múzeum montážou s tým, že jeho cieľom je prekvapiť a zabrániť návštevníkom v uvažovaní a prekrúcať históriu. „Je to nehanebné a nesprávne využitie národnej tragédie, ktorá sa nás mnohých priamo dotkla,“ vyjadril sa politik.

Po tom, ako tieto informácie vyvolali cez víkend v Čile škandál, Rojas uviedol, že tieto tvrdenia neodrážajú jeho súčasný názor a dodal, že nikdy „nezmenšoval alebo neospravedlňoval neprijateľné, systematické a vážne porušovanie ľudských práv, ku ktorému došlo v Čile“.

Tlak zo strany ľudskoprávnych organizácií a politikov z ľavice i pravice ho však napokon prinútili odstúpiť. Prezident Sebastián Piňera oznámil, že Rojasovu rezignáciu prijal pre dobré fungovanie vlády.

debata chyba
Viac na túto tému: #Augusto Pinochet #Čile #rezignácia