Pri bojoch o afganské Ghazní zabili a zranili 110-150 civilistov

Pri bojoch v afganskom meste Ghazní, na ktoré zaútočili v závere minulého týždňa bojovníci radikálneho hnutia Taliban, údajne zahynulo alebo utrpelo zranenia 110-150 civilistov. Podľa agentúry DPA to v utorok uviedol Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

14.08.2018 14:59
Taliban, afganistan, Foto: ,
Bojovníci z radikálneho hnutia Taliban. Archívna foto.
debata (1)

Približne 20 zranených podľa úradu previezli v kritickom stave do hlavného mesta Kábul. OCHA však upozornil, že uvedené počty obetí zatiaľ nie sú overené.

Pri bojoch o Ghazní,centrum rovnomennej provincie, prišlo od minulého piatka o život aj najmenej 100 príslušníkov afganských bezpečnostných síl a približne 200 bojovníkov Talibanu, informoval ešte v pondelok Afganský minister obrany Tárik Šáh Bahr, ktorý hovoril o 30 usmrtených civilistoch.

Člen provinčnej rady Násir Ahmad Fakírí napísal v utorok na Facebooku, že sporadické boje pokračujú, pričom sily Talibanu pomaly ustúpili z vnútornej časti Ghazní do oblasti na okraji mesta, ktoré majú pod kontrolou. Dodal, že pokračujú nálety na pozície Talibanu, nie sú však také intenzívne ako v pondelok večer.

V uplynulých dňoch bolo Ghazní dejiskom intenzívnych bojov sprevádzaných úplným výpadkom komunikačných prostriedkov. Podľa správy OCHA mnoho civilistov utieklo do susednej provincie Vardak.

Agentúra AP medzitým informovala o útoku Talibanu v provincii Fárjáb, ktorého terčom bola v pondelok neskoro večer vojenská základňa. Podľa údajovej hovorcu afganského ministerstva obrany zahynulo 17 vojakov a najmenej 19 ďalších utrpelo zranenia. Taliban tvrdí, že desiatky vojakov sa vzdali, zatiaľ čo iní padli do zajatia.

Bojovníci Talibanu pred tým tri dni obliehali základne v okrese Ghórmáč, kde slúžilo približne 140 príslušníkov armády.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #Ghazní