Šestica krajín EÚ si rozdelí migrantov z lode Aquarius, ktorá zakotví na Malte

Šestica krajín Európskej únie, vrátane Španielska, Portugalska a Francúzska, sa dohodla na rozdelení 141 migrantov, ktorí boli od piatku na palube záchranárskej lode Aquarius. Napísal to denník El País s odvolaním sa na zdroje v španielskej vláde. Povolenie lodi k zakotveniu vydala Malta.

14.08.2018 16:16 , aktualizované: 17:14
debata (11)

Španielsko má na základe dohody prijať 60 utečencov. Portugalská vláda predtým oznámila, že prijme 30 z celkom 244 migrantov na palube Aquarius a ďalších plavidiel.

Loď Aquarius, ktorú prevádzkujú humanitárne organizácie SOS Méditerranée a Lekári bez hraníc (MSF), čakala na povolenie na zakotvenie od minulého piatku, kedy pri líbyjských brehoch vzala na palubu 141 migrantov. Obe organizácie v nedeľu vyzvali vlády európskych štátov, aby určili nejaký blízky prístav, kde by sa mohli títo migranti bezpečne vylodiť. Väčšina migrantov pochádza zo Somálska a Eritrey a je medzi nimi 67 neplnoletých osôb bez sprievodu dospelých.

Okrem Španielska majú teraz s migrantmi pomôcť tiež Portugalsko, Francúzsko, Nemecko a Luxembursko.

Povolenie k zakotveniu vydala Malta

Malta umožní záchrannej lodi Aquarius so 141 migrantmi zakotviť v jednom z jej prístavov po tom, ako sa toto plavidlo štyri dni plavilo po Stredozemnom mori. Informovala o tom v utorok maltská vláda.

„Malta urobí ústupok a umožní lodi vstúpiť do jej prístavov aj napriek tomu, že v tejto súvislosti nemá žiadny právny záväzok,“ uviedla vláda vo vyhlásení s tým, že migrantov následne prerozdelí do Francúzska, Nemecka, Luxemburska, Portugalska a Španielska.

„Maltská vláda to považuje za konkrétny príklad európskeho vodcovstva a solidarity,“ píše sa vo vyhlásení.

Agentúra DPA pripomína, že Taliansko a Malta zaujali tvrdý postoj voči záchranným plavidlám prevádzkovaným mimovládnymi organizáciami v Stredozemnom mo­ri.

Miesto na zakotvenie dnes Aquariusu na twitteri ponúkol aj premiér Katalánska Quim Torre. Navrhol katalánske prístavy Palamós, Vilanova alebo Sant Carles de la Ràpita. „Katalánsko bude vždy miestom, ktoré prijíma,“ napísal Torre. Vo Francúzsku sa v podobnom duchu vyjadrili riaditeľ prístavu Sète na juhu krajiny a predseda korzického zákonodarného zboru Jean-Guy Talamone.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Malta #migranti #Aquarius