Svedkovia v Janove: Udrel blesk a most sa rozpadol, akoby bol z múky

Rozpadol sa, akoby bol z múky. Tak opísala denníku La Repubblica pád časti diaľničného viaduktu v Janove žena, ktorá sa v osudnom momente nachádzala v bezprostrednej blízkosti Morandiho mosta. Ďalší svedkovia uviedli, že nešťastie odštartoval úder blesku. Muž, ktorý videl zrútenie jedného z nosníkov viaduktu, iba kričal "Ó Bože, Bože!".

14.08.2018 18:00
janov, most Foto: ,
Na časti mosta, ktorá sa zrútila, bolo v čase nešťastia 35 osobných áut a tri kamióny.
debata (12)

„Blesk udrel do spodku piliera. Hneď potom sa začal drobiť cement a potom sa všetko zrútilo a bol koniec sveta,“ citovala La Repubblica člena štvorčlennej rodiny, ktorá tragédiu videla. Teraz sa v starostlivosti psychológov spamätáva zo šoku. „Videli sme, ako stavba povolila a potom spadol dole prvý kamión,“ opisovali svedkovia.

Rozrušení boli aj ďalší prizerajúci: „Mám tú scénu stále pred očami. Ľudí, ktorí padali, ako sa most rozpadal. Nákladiaky, autá.“

Pred pádom časti viaduktu k nemu smerovala po ulici pod ním žena. „Bola som desať metrov od mosta, keď sa zrútil, ako by bol z múky. (…) Bol to zázrak, ale je mi ľúto tých úbohých ľudí, pretože ten most už mal problémy,“ povedala obyvateľka Janova o jednej z najvýznamnejších dopravných tepien mesta.

Na spravodajských serveroch sa šíria tiež a fotografie nákladného vozidla, ktoré zastavilo len niekoľko metrov od bodu zlomu. Šťastie mal tiež Corrado Cusano, ktorý vraj po kritickej časti mosta prešiel desať alebo dvadsať sekúnd pred jeho zrútením. „Otočil som sa a videl, ako most padá,“ povedal vo vysielaní televízie Rai. Potvrdil, že za ním bolo množstvo vozidiel, „pretože sme stáli v kolóne“.

„Pohľad je to naozaj apokalyptický, ako by dopadla bomba,“ opísal reportér denníka La Repubblica miesto nešťastia, kde po celý čas silne pršalo. Uviedol tiež, že začul informáciu o dievčati, ktoré prechádzalo pod viaduktom a utrpelo vážne zranenia, smrť jej však podľa neho nehrozí. „Situácia je naozaj dramatická. Ja som tu na mieste, ale myslím, že aj zvyšok mesta bude kompletne zablokovaný,“ povedal Matteo Pucciarelli.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #zrútenie mosta v Janove