Nákaza vírusom ebola v KDR má už pravdepodobne 41 obetí

Nákaza vírusom krvácavej horúčky ebola v Konžskej demokratickej republike (KDR) sa z provincie Severné Kivu, kde vypukla, šíri aj do okolitých provincií. Informovala o tom agentúra AP.

14.08.2018 19:06
Kongo, kdr, ebola, injekcia, vakcína Foto: ,
Ebola je vysoko nákazlivá vírusová krvácavá horúčka, ktorá sa prenáša telesnými tekutinami. Úmrtnosť medzi nakazenými môže dosiahnuť až 90 percent; úspešnosť liečby je však výrazne vyššia, ak sa podarí pacientov skoro izolovať a podávať im dostatok tekutín.
debata (1)

Ministerstvo zdravotníctva KDR 1. augusta oznámilo, že v provincii Severné Kivu vypukla nákaza spôsobená vírusom eboly, ktorá sa v súčasnosti šíri do susedných provincií.

Zo správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyplýva, že v KDR k 12. augustu evidujú celkovo 57 prípadov eboly, z ktorých 30 je potvrdených a 27 pravdepodobných. Ebole doposiaľ podľahlo 41 ľudí, z čoho je 14 úmrtí potvrdených a 27 pravdepodobných.

Konžské ministerstvo zdravotníctva v súvislosti s liečbou eboly vkladá nádeje do prípravku nazvaného mAb114. Ten bol izolovaný z krvi pacienta, ktorý ochorenie prežil v roku 1995. Látka bola úspešne testovaná na opiciach.

Ebola je vysoko nákazlivá vírusová krvácavá horúčka, ktorá sa prenáša telesnými tekutinami. Úmrtnosť medzi nakazenými môže dosiahnuť až 90 percent; úspešnosť liečby je však výrazne vyššia, ak sa podarí pacientov skoro izolovať a podávať im dostatok tekutín.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #Kongo #ebola #KDR