Stovky kňazov v Pensylvánii zneužili viac než 1000 detí

Zneužívanie viac než 1000 detí stovkami kňazov bolo celé desaťročia zatajované predstaviteľmi katolíckej cirkvi v americkom štáte Pensylvánia, vyplýva zo správy veľkej poroty. Informovala o tom v stredu spravodajská stanica Sky News.

15.08.2018 09:57
cirkev, kňaz Foto:
Ilustračné foto.
debata

V správe sa uvádza, že skutočný počet obetí zneužívania môže byť dokonca oveľa vyšší, pretože záznamy sa medzičasom stratili a niektoré z obetí by mohli mať strach o zločinoch hovoriť.

Na zneužívaní sa malo podieľať vyše 300 duchovných, iba dvoch z nich však doposiaľ obvinili – vrátane jedného, ktorý sa sám priznal. Vo väčšine prípadov už uplynula doba premlčania, čo znamená, že obvinenia nemôžu byť vznesené. Niektorí z údajných zneužívateľov medzičasom zomreli, odišli do penzie alebo boli prepustení z kňazských radov. Závažnosť zneužívania sa stupňovala od ohmatávania až po znásilnenie, pričom vo väčšine prípadov boli obeťami chlapci.

V jednom prípade donútili chlapca pózovať nahého v póze ukrižovaného. Následne si ho odfotografovalo viacero kňazov, ktorí produkovali a šírili detskú pornografiu na cirkevnej pôde. „Sme znechutení zo všetkých zločinov, ktoré nebudú potrestané a kompenzované,“ uviedla v súvislosti so správou veľká porota.

Prokurátor štátu Pensylvánia Josh Shapiro na tlačovej konferencii uviedol, že predstavitelia cirkvi často odmietali alebo ignorovali tvrdenia o zneužívaní.„Pred­stavitelia cirkvi bežne a cieľavedome označovali zneužívanie za vyvádzanie a zápasenie či neprimerané správanie. Nebola to však ani z týchto vecí. Bol to pohlavné zneužívanie detí vrátane znásilnenia,“ povedal Shapiro. „Kňazi znásilňovali malých chlapcov a dievčatá, a Boží muži, ktorí boli za nich zodpovední, nielenže neurobili nič, ale to všetko zatajovali,“ dodal.

Veľká porota v správe obvinila kardinála Donalda Wuerla, ktorý stojí na čele washingtonskej arcidiecézy, že pomáhal chrániť týchto kňazov, keď v rokoch 1988–2006 zastával funkciu biskupa Pittsburghu. Kardinál Wuerl obvinenia odmietol a nástojil na tom, že zneužívanie sa pokúšal zastaviť, píše Sky News.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #cirkev #kňazi #Pensylvánia #znásilnenie detí