Izrael otvoril kľúčový hraničný priechod do pásma Gazy

Izrael v stredu otvoril jediný hraničný prechod do palestínskeho Pásma Gazy používaný na dopravu tovaru. Reagoval tak na trojdňové upokojenie situácie na hranici, ktorá je od marca dejiskom palestínskych protestov a vzájomného násilia. Izraelčania pri ňom zabili 160 Palestínčanov.

15.08.2018 10:10 , aktualizované: 19:23
debata (1)

Minister obrany Avigdor Lieberman v stredu povedal, že prechod Kerem Šalom sa otvára po troch dňoch, ktoré sa obišli bez násilia. Odkázal tiež obyvateľom Pásma Gazy, že „môžu získať, ak je izraelským občanom dopriaty pokoj a bezpečie, a stratiť, ak bude pokoj narušený“.

Okrem obnovy prevádzky v Kerem Šalome Izrael tiež rozšíril morské pásmo, v ktorom môžu palestínski rybári loviť, na deväť námorných míľ (22 kilometrov). Kvôli násiliu túto zónu zúžil pôvodne na šesť míľ.

Izrael rozlišuje medzi Hamasom a prostými občanmi

Lieberman sa na Palestínčanov z pásma obrátil v arabčine na facebookovom účte úradu pre koordináciu vládnych aktivít na palestínskych územiach. Napísal, že rozlišuje medzi vedením radikálneho Hamasu a prostými občanmi. „Obyvatelia Gazy musia pochopiť, že Izrael nie je problém, ale riešenie. Problémom je vedenie Hamasu, ktoré využíva civilistov ako živú muníciu a ako ľudský štít,“ napísal Lieberman.

Hamas ovláda pásmo od roku 2007 a viedol proti Izraelu tri vojny. Podľa Izraela podnecuje Palestínčanov k protestom na hranici, čo ale Hamas popiera.

Hamas musí preukázať, že mu ide o prímerie

O situácii na hranici s Pásmom Gazy rokoval v stredu izraelský bezpečnostný kabinet. Vo vyhlásení následne zverejnenom úradom premiéra nemenovaný diplomat uviedol, že Hamas musí najprv preukázať, že mu skutočne ide o prímerie. Rovnako musí palestínske hnutie navrátiť pozostatky dvoch vojakov zabitých počas vojny v Gaze v roku 2014 a prepustiť dvoch civilistov, ktorých osud je nejasný a ktorých údajne Hamas drží v Pásme Gazy.

„K žiadnej dohode s Hamasom nedôjde bez repatriácie našich synov a občanov a bez zaistenia dlhotrvajúceho pokoja,“ stojí vo vyhlásení úradu Benjamina Netanjahua.

Izrael a Hamas sa dostali na pokraj vážneho konfliktu

Zmiernenie obmedzení prišlo v čase, keď sa Egypt pokúša sprostredkovať trvácne prímerie, analyzuje AP. Izrael a Hamas sa totiž počas uplynulých týždňov dostali na pokraj vážneho konfliktu.

Spôsobili to niekoľkomesačné protesty proti izraelskej a egyptskej blokáde palestínskych území, ktorá trvá už približne desaťročie.

Najmenej 164 Palestínčanov – vrátane 121 demonštrantov – sa stalo pri týchto demonštráciách obeťou izraelskej paľby. Ostreľovač z Gazy zabil aj jedného izraelského vojaka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Pásmo Gazy