Polícia potvrdila, že v Londýne útočil Brit pôvodom zo Sudánu

Muža zadržaného v utorok v Londýne po tom, čo pri budove britského parlamentu narazil autom do skupiny cyklistov a chodcov, identifikovali ako 29-ročného britského občana sudánskeho pôvodu Saliha Khatera. Spravodajská stanica BBC to uviedla v stredu s odvolaním sa na vládne zdroje. Informáciu potvrdila aj polícia.

15.08.2018 10:29 , aktualizované: 14:57
Británia Londýn útok terorizmus vyšetrovateľ Foto: ,
Forenzní vyšetrovatelia obhliadajú miesto činu a auto útočníka pred parlamentom, Londýn.
debata (15)

„Sme spokojní, že poznáme totožnosť zadržaného. Vyšetrovatelia sa teraz zamerajú na zistenie, aký bol motív tohto incidentu,“ uviedla polícia vo vyhlásení.

Incident sa odohral počas utorňajšej rannej špičky a utrpeli pri ňom zranenia tri osoby. Vodiča auta typu Ford Fiesta, ktoré po kolízii s ľuďmi na ulici pokračovalo v jazde a zastavil ho až náraz do bezpečnostnej zábrany okolo parlamentného areálu, vzali do väzby pre podozrenie z terorizmu a pokusu o vraždu. Podľa BBC ho v súčasnosti vypočúvajú v južnej časti Londýna. Londýnska metropolitná polícia ešte v utorok uviedla, že zadržaný muž s vyšetrovateľmi nespolupracoval.

Polícia prehľadala tri nehnuteľnosti

Polícia v rámci vyšetrovania tejto udalosti prehľadala tri nehnuteľnosti v mestách Birmingham a Nottingham. Podľa predošlých správ prišiel podozrivý do Londýna niekoľko hodín pred incidentom práve z Birminghamu.

Automobil použitý pri čine bol do Londýna privezený v pondelok a v noci už bol videný v centre. Polícia sa domnieva, že s ním muž jazdil v noci po meste. Ráno s ním vodič krúžil po Westminstri zhruba 90 minút až do incidentu, ktorý sa stal po pol ôsmej miestneho času (po pol deviatej SELČ). Čin sa vyšetruje vzhľadom k zjavnému úmyslu a tiež kvôli zvolenému miestu ako teroristický.

Nepredpokladá sa, že by išlo o osobu, o ktorú by sa v minulosti bola zaujímala tajná služba alebo protiteroristická polícia. Podozrivý však bol zrejme známy pre „lokálnu políciu“, uviedla BBC.

Bol iba na „obhliadke“?

Médiá špekulujú, že Khater mohol byť iba na „obhliadke“ miesta budúceho útoku. K Snemovni lordov ho možno zatlačila sanitka, ktorá išla za ním. Podľa polície bol automobil zaregistrovaný v Nottinghame, kde býva šesť Sudáncov. Polícia túto adresu prehľadala. Khater býval ale nad internetovou kaviarňou v Birminghame. Podľa serveru The Telegraph o sebe muž tvrdí, že bol manažérom obchodu a v sudánskom Chartúme študoval techniku. Do Británie podľa tohto zdroja prišiel pred piatimi rokmi. V Británii študoval do tohtoročného mája účtovníctvo, ale štúdium nedokončil. Podľa niektorých médií mu pred mesiacom zomrel otec a brat.

Možné prepojenie na minuloročný útok z rovnakého miesta

Tlač tiež špekuluje o tom, že sa polícia snaží zistiť možné napojenie Khatera na Khalil Masooda, ktorý býval v Birminghame neďaleko Khaterovej adresy. Masood vlani v marci spáchal útok ktorý si vyžiadal päť obetí práve vo Westminsteri a polícia ho zastrelila.

Šéfka metropolitnej polície Cressida Dicková dnes povedala stanici BBC, že sa bude zrejme uvažovať o vyhlásení oblasti Westminster za pešiu zónu. „O tejto otázke budú bezpochyby diskutovať poslanci, miestne úrady, starosta i bezpečnostné zložky,“ povedala.

V Británii zostáva v platnosti druhý najvyšší stupeň ohrozenia teroristickými útokmi.

V Británii bolo vlani spáchaných niekoľko atentátov a k štyrom z nich sa prihlásila radikálna organizácia Islamský štát. Dohromady pri útokoch prišlo o život 36 ľudí a 200 ľudí bolo zranených.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Londýn #teroristický útok