Pád mosta v Janove má 42 obetí, hrozí zrútenie ďalšieho z pilierov

Zrútenie diaľničného mosta v Janove na severe Talianska si v utorok vyžiadalo najmenej 42 mŕtvych. V rozhlasovej stanici RAI o tom informoval janovský prokurátor Francesco Cozzi. Tragická bilancia sa podľa neho môže zvýšiť. Na mieste stále odpratávajú sutiny a štyri stovky hasičov hľadajú preživších.

15.08.2018 10:47 , aktualizované: 15:40
janov, most Foto: ,
Diaľničný most Morandi v Janove po kolapse.
debata (53)

Hasiči a miestna polície varovali obyvateľov ulice, ktorá vedie pod mostom, že jeden z pilierov mosta sa nakláňa. Hrozí tak, že zvyšná časť stavby každým okamihom spadne. Informuje o tom denník La Repubblica. Obyvatelia ulice Fillak boli evakuovaní už v utorok a dnes si zo svojich domovov odnášali osobné veci.

Hasiči zisťujú stabilitu piliera. Medzitým bolo prerušené odstraňovanie sutín a hľadanie mŕtvych aj preživších v koryte rieky Poncevera, ktorá vedie pod mostom.

Most zrejme celý strhnú

„Domy pod mostom nepôjde zachovať, pretože (most) bude zrejme strhnutý,“ upozornil janovský starosta Marco Bussi. „O evakuovaných sa staráme, je to naša priorita. Dostanú nové bývanie. Bolo evakuovaných 311 rodín,“ doplnil starosta.

zväčšiť
Info, pád, most Janov
Nákladné auto na diaľničnom moste Morandi pred...
Autá na diaľničnom moste Morandi pred časťou,...
+26Hasičská helikoptéra prelietava nad troskami...

Na rušnej diaľnici A10 v Janove sa zrútila časť mosta v dĺžke sto až dvesto metrov. Z výšky 45 metrov pritom spadlo okolo 35 osobných áut a tri kamióny, vrátane českého, ktorého vodič prežil a podľa českého ministerstva zahraničia nie je v ohrození života.

„Všetky dostupné prázdne priestory (medzi sutinami) už boli overené, teraz odstraňujeme najväčšie kusy trosiek,“ uviedol šéf hasičov Emanuele Gissi. Na miesto prepravili dva veľké žeriavy.

„Nevieme, či sú na mieste ešte nejakí preživší, ale je našou úlohou ich hľadať,“ dodal. Toto hľadanie podľa neho zaberie „dni“.

Zahynuli aj Francúzi či Albánci

Na zozname ľudí, ktorí neprežili zrútenie mosta sú aj traja občania Francúzska. Podľa tlačovej agentúry AP to oznámilo francúzske ministerstvo zahraničných vecí, ktoré zároveň vyjadrilo sústrasť rodinám týchto obetí.

Paríž nezverejnil podrobnosti o ich totožnosti, miestne médiá však uviedli, že išlo o dve mladé ženy a muža z mesta Toulouse. Cez Janov údajne cestovali na hudobný festival. Rezort zahraničných vecí tiež vyhlásil, že zostáva v kontakte s talianskymi úradmi pre prípad, že by sa medzi obeťami nachádzali ďalší Francúzi.

Pri tragédií zahynuli aj dvaja mladí muži z Albánska. Tlačová agentúra AP to uviedla v stredu s odvolaním sa na albánske úrady.

Albánske veľvyslanectvo v Ríme identifikovalo tieto obete na Facebooku ako Marjusa Djerriho a Ediho Bokrinu, pričom vyjadrilo sústrasť a ponúklo pomoc ich rodinám.

Státisíce Albáncov sa po skončení komunistického režimu vo svojej krajine presťahovali za lepším životom do Talianska, pripomenula v tejto súvislosti AP.

ANSA už v noci na stredu s odvolaním sa na oznámenie ministerstva vnútra napísala, že medzi obeťami sú aj tri deti vo veku ôsmich, dvanástich a trinástich rokov.

Príčina zrútenia mosta nie je známa. V čase nešťastia silne pršalo a niektorí ľudia tvrdia, že k tragédii prispelo podmáčanie pôdy. Svedkovia udalosti tiež povedali, že do jedného piliera udrel blesk. V talianskych médiách sa však objavujú aj správy, že most zo 60. rokov minulého storočia bol často opravovaný a že experti upozorňovali na nedostatočnosť týchto opráv.

Minister dopravy Danilo Toninelli v stredu pripísal zodpovednosť za pád mosta súkromnej spoločnosti, ktorá prevádzkuje veľkú časť diaľničnej siete v Taliansku a ktorej manažment by podľa neho mal odstúpiť.

„V prvom rade by mal rezignovať manažment Autostrade per l'Italia,“ napísal Toninelli na Facebooku s tým, že tejto firme by mali odobrať licenciu na prevádzku diaľnic, pričom bude čeliť pokutám do možnej výšky 150 miliónov eur.

Toninelli už predtým vyhlásil, že ak svoju úlohu zohrala nedbalosť, „ten, čo sa jej dopustil, za to musí zaplatiť“.

V stredu doplnil, že spoločnosť Autostrade per l'Italia dosahuje „miliardové“ zisky, avšak platí len „niekoľko miliónov“ na daniach. Okrem toho podľa neho „ani len nerobí potrebnú údržbu mostov a diaľnic“ a dopúšťa sa „vážnych nedostatkov“.

Kiska, Danko a Pellegrini poslali sústrastné telegramy

Prezident Andrej Kiska, predseda NR SR Andrej Danko (SNS) a premiér Peter Pellegrini (Smer) poslali do Talianska pre utorkový pád mosta v Janove sústrastné telegramy.

Kiska poslal sústrastný telegram v utorok prezidentovi Talianska Sergiovi Mattarellovi. Napísal v ňom, že s hlbokým zármutkom prijal správu o tragickom nešťastí v meste Janov, pri ktorom prišli o život desiatky ľudí a mnohí ďalší utrpeli zranenia. „V mene občanov SR, ako aj v mene svojom, vyjadrujem Vám, rodinám a blízkym obetí úprimnú sústrasť a zraneným skoré uzdravenie,“ napísal slovenský prezident.

Predseda parlamentu Danko poslal sústrastné listy predsedovi talianskej Poslaneckej snemovne Robertovi Ficovi a predsedníčke Senátu Marii Elisabette Albertiovej Casellatiovej.

V listoch vyjadril Danko aj v mene poslancov parlamentu úprimnú sústrasť všetkým pozostalým, ktorí prišli pri tragédii v Janove o svojich príbuzných, priateľov a kolegov. „S hlbokým zármutkom som prijal správu o zrútení stometrového úseku mosta na frekventovanej diaľnici A10 v Janove, ktoré si doposiaľ vyžiadalo nemálo obetí. Uvedomujem si, že toto nešťastie hlboko zasiahlo Vašu krajinu a Vašich spoluobčanov. Rovnako by som touto cestou rád adresoval želanie skorého uzdravenia všetkým zraneným,“ napísal predseda slovenského parlamentu.

Predseda vlády Pellegrini zaslal sústrastný telegram svojmu talianskemu kolegovi Giuseppemu Contemu. „Talianskemu ľudu i pozostalým obetí tejto tragédie chcem vyjadriť hlbokú a úprimnú sústrasť,“ napísal v liste slovenský premiér.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #zrútenie mosta v Janove