Krviprelievanie v Afganistane nemá konca - za dnešok takmer stovka mŕtvych

Krviprelievanie v Afganistane, za ktorým stoja prevažne násilné útoky radikálneho hnutia Taliban, si len za dnešok v rôznych častiach krajiny vyžiadali vyše sedem desiatok mŕtvych a niekoľko desiatok zranených. O stupňovaní sa násilia v krajine informovala s odvolaním sa na miestne úrady agentúra Reuters.

15.08.2018 15:25 , aktualizované: 17:25
kábul, taliban, afganistan Foto: ,
Zranený muž po útoku Talibanu v Kábule.
debata (21)

Pri útoku na severe Afganistanu príslušníci Talibanu zabili 44 afganských vojakov a policajtov, uviedla s odvolaním sa na zdroje z provincie Baghlán agentúra Reuters. Ďalší útok je hlásený z juhoafganskej provincie Zábul. Ten si vyžiadal životy štyroch policajtov.

Metropolu Kábul následne popoludní zasiahol samovražedný útok, ktorý si vyžiadal najmenej 48 mŕtvych. Zranenia utrpelo najmenej 67 ďalších ľudí, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na afganské ministerstvo zdravotníctva. Úrady predtým uvádzali najmenej 25 mŕtvych a 35 zranených.

K výbuchu došlo približne o 16.10 h miestneho času. V tom čase malo byť v učebni okolo 100 študentov, uviedla televízia TOLOnews.

K útoku sa bezprostredne nikto neprihlásil. Povstalecké hnutie Taliban akúkoľvek súvislosť s výbuchom odmietlo, uviedla agentúra AP.

V Zábule členovia Talibanu skoro ráno napadli policajné stanovište v provinčnom stredisku Kalát. Okrem štyroch mŕtvych si útok vyžiadal zranenia troch policajtov. Bitka trvala niekoľko hodín a Taliban v nej nasadil ťažké zbrane. Sám prišiel o sedem ľudí.

Taliban obsadil vojenskú základňu

Útok v Kábule, ktorý zranil ďalších 35 osôb, mal podľa úradov na svedomí atentátnik, ktorý sa vyhodil do povetria pred vchodom do vzdelávacieho centra v oblasti obývanej prevažne šiitmi. K incidentu sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Po trojdňovom obliehaní Taliban v utorok obsadil vojenskú základňu Čanajíha v severoafganskej provincii Fárjáb. Padlo pritom najmenej 17 vojakov, 19 ich utrpelo zranenia a desiatky padli do zajatia.

Niekoľko dní bojujú afganskí vojaci s podporou amerických síl s Talibanom o mesto Ghazní ležiace juhovýchodne od Kábulu. Taliban tam odrezal telekomunikáciu a dodávky elektriny aj vody. OSN vyjadrila obavy o osud civilistov v obliehanom meste a uviedla, že podľa neoverených informácií v Ghazní prišlo o život vyše 100 civilistov.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #terorizmus #Taliban