Bývalí povstalci z FARC žiadajú schôdzku s novým kolumbijským prezidentom

Predmetom rokovania má byť opätovné začlenenie niekdajších bojovníkov FARC do spoločnosti, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje povstaleckej organizácie.

16.08.2018 08:15
Kolumbia, vojak, strelec, FARC Foto: ,
Bojovník z radov Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) prichádza do tábora pri El Diamante v Yari Plains.
debata (1)

FARC o stretnutie s novým kolumbijským prezidentom požiadali v stredu. Doposiaľ medzi bývalými gerilami a zástupcami novej vlády neexistoval kontakt, uviedol Carlos Antonio Lozada z politickej strany Alternatívne spoločné revolučné sily (FARC).

Iván Duque prevzal funkciu kolumbijského prezidenta 7. augusta. Tento konzervatívny politik plánuje pozmeniť mierovú dohodu s ľavicovou organizáciou FARC.

Mierovou zmluvou medzi vládou jeho predchodcu Juana Manuela Santosa a povstalcami z FARC koncom roka 2016 skončila desaťročia trvajúca občianska vojna, ktorá si vyžiadala 220.000 obetí na životoch a milióny vyhnaných.

Experti sa však obávajú, že aj malé zmeny v dohode môžu ohroziť naďalej krehký mierový proces v tejto juhoamerickej krajine. Pod Duqueho vedením môžu byť komplikované aj rokovania s menšou kolumbijskou povstaleckou skupinou Národná oslobodzovacia armáda (ELN).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kolumbia #FARC