V troskách zrúteného mosta v Janove už preživších nečakajú, obetí je 38

V sutinách diaľničného mosta, ktorý sa v Janove na severe Talianska zrútil v utorok, môže byť ešte desať až dvadsať ľudí, ale neočakáva sa, že záchranári nájdu ešte nejakých preživších, uviedli tamojšie úrady. Podľa spresnenej bilancie polície zo štvrtkového rána pri nešťastí zahynulo 38 ľudí, z 15 ranených je deväť v kritickom stave. Nikoho zatiaľ v súvislosti s nešťastím nevyšetrujú, najprv musia byť zistené jeho príčiny, uviedol janovský prokurátor. Vicepremiér Di Maio zopakoval, že štát odoberie prevádzkovateľovi mosta koncesiu a že talianske diaľnice by všeobecne mal prevádzkovať štát.

16.08.2018 10:14 , aktualizované: 17:35
janov, most Foto: ,
Nad záchranármi stále beží motor zeleného nákladného auta, ktoré zastavilo len niekoľko metrov od priepasti a stalo sa ikonou janovského nešťastia.
debata (20)

Hasiči sa stále nedostali ku všetkým vozidlám, ktoré sú v sutinách zavalené. „Veľké kusy betónu, ktoré z mostnej konštrukcie spadli, sa snažíme rozrezať, potom ich odstránia žeriavy. Následne vyšleme pátracie psy, a ak priaznivo zareagujú, vyšleme za nimi personál,“ povedal Emanuele Gissi, ktorý prácu hasičov na mieste riadi. „Je to nebezpečná práca, pretože trosky sú nestabilné“, rovnako ako zvyšky mostnej konštrukcie, ktoré ešte stoja, povedal.

„Bilancia obetí je citeľne vyššia ako udávané čísla. Definitívne bude poskytnutá, až bude počet obetí istý,“ povedal v stredu guvernér regiónu Ligúria Giovanni Toti, keď s talianskym premiérom Giuseppem Contem navštívil jednu z janovských nemocníc.

Toti uviedol, že vzhľadom na čas je nepravdepodobné, že záchranári v troskách nájdu ďalších preživších. „Niektorí zranení sú stále v kritickom stave,“ dodal.

Nákladné auto na diaľničnom moste Morandi pred...
Autá na diaľničnom moste Morandi pred časťou,...
+26Hasičská helikoptéra prelietava nad troskami...

„V niekoľkých nasledujúcich dňoch poskytneme 30 domov tým, ktorých zrútenie Morandiho mosta pripravilo o domov,“ vyjadril sa guvernér zároveň k situácii ľudí, ktorých evakuovali z domov pod nezrútenou časťou mosta. „O niečo neskôr dodáme stovku ďalších. Do konca roka chceme zabezpečiť bývanie všetkým,“ dodal. O strechu nad hlavou doteraz prišlo 311 rodín.

Zodpovednosť za pád mosta určí vyšetrovanie. Prokuratúra chce vinníka obviniť z viacnásobného usmrtenia z nedbanlivosti, zavinenia katastrofy a ohrozenia bezpečnosti dopravy. Prokurátor Francesco Cozzi neskôr informoval, že zatiaľ nikto nie je vyšetrovaný a najprv sa musia zistiť príčiny nešťastia. Vyšetrovatelia podrobne prejdú zmluvu medzi štátom a prevádzkovateľom mosta, dokumentáciu všetkej údržby na moste od jeho otvorenia a zábery z kamier z okolia mosta.

Údržba mosta podľa denníka La Stampa prebiehala nepretržite od samého začiatku. Už v roku 1968, desať mesiacov od dokončenia stavby, boli vyčlenené peniaze na „opravu vozovky a štrukturálnu výstuž“.

„V 80. rokoch (z mosta) padali kusy betónu a ničili zaparkované autá. Existovala vtedy procedúra: človek len vyplnil žiadosť o finančnú náhradu opravy,“ opisuje stav mosta 58-ročný Salvatore Lorefice, ktorý pred odchodom do penzie pracoval v jednom zo skladov priamo pod mostom.

Šéf vládneho Hnutia piatich hviezd a vicepremiér Luigi Di Maio zopakoval, že ak súkromní správcovia ciest neodvádzajú svoju prácu poriadne, potom správu prevezme štát. Oznámenie, že vláda zruší firme Autostrade per l'Italia koncesiu, viedlo k prepadu akcií jej materskej spoločnosti Atlantia.

Neskôr agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z vlády napísala, že vláda by mohla chcieť správcovia diaľnic Autostrade per l'Italia skôr vymerať pokutu než odobrať koncesiu. Zrušenie koncesie by podľa Reuters znamenalo zdĺhavú procedúru a nebezpečenstvo, že by vláda musela firme vyplatiť značnú kompenzáciu.

Nad záchranármi stále beží motor zeleného nákladného auta, ktoré zastavilo len niekoľko metrov od priepasti a stalo sa symbolom janovského nešťastia. Jeho vodič v panike utiekol pešo späť do tunela, z ktorého autom prišiel. Vozidlo má zapnuté svetlá aj stierače a podľa vodičovho zamestnávateľa je v ňom dostatok paliva na niekoľko dní.

Štátny pohreb obetí bude v sobotu a má sa na ňom zúčastniť aj prezident Sergio Mattarello.

Pri zrútení časti Morandiho mosta nad údolím rieky Polcevera v Janove spadlo krátko pred poludním z výšky niekoľkých desiatok metrov 30 až 35 osobných a viacero nákladných áut. Trosky a vozidlá dopadli do koryta rieky, na železničné koľaje aj do priemyselného areálu.

Medzi obeťami sú najmenej tri maloleté osoby vo veku 8, 12 a 13 rokov. Zranenia utrpelo najmenej 15 ľudí, z toho traja sa nachádzajú v kritickom stave. Počet nezvestných nebol bezprostredne zná­my.

V čase incidentu bola v danej oblasti silná búrka. Na moste vybudovanom ešte v 60. rokoch 20. storočia tiež prebiehali údržbové práce.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #zrútenie mosta v Janove