V Číne pre škandál s vakcínami odvolali niekoľkých funkcionárov

Vládnuca čínska komunistická strana odvolala vo štvrtok dvoch zástupcov provinčného guvernéra a jedného starostu po tom, ako odhalenia pochybného správania významného výrobcu vakcíny proti besnote vyvolali škandál.

16.08.2018 17:55
Čína, besnota, vakcína, lieky Foto:
Fľaštičky s vakcínou proti besnote.
debata (1)

Informácie o odvolaniach boli zverejnené po schôdzke stáleho výboru politbyra komunistickej strany vedeného prezidentom Si Ťin-pchingom. Vláda sa snaží zmierniť rozhorčenie verejnosti súvisiace aj so zisteniami, že regulačný úrad vedel o možných pochybeniach už minulý rok, ale nekonal.

K odhaleniam, že spoločnosť Changchun Changsheng Life Sciences falšovala záznamy o výrobe vakcín, došlo v júni.

Medzi odvolanými sú dvaja zástupcovia guvernéra provincie Ťi-lin ležiacej na severovýchode krajiny, kde pôsobí výrobca vakcín, a starosta mesta Čchang-čchun. Prepustení boli tiež dvaja provinční predstavitelia zodpovední za kontrolu liečiv. Podľa agentúry AP zatkli šéfa firmy Changchun Changsheng Life Sciences a 14 ďalších osôb.

Správy o ujmách na zdraví sa zatiaľ neobjavili

Zatiaľ sa neobjavili správy o ujmách na zdraví, ale úrady zhabali vakcíny a pozastavili ich výrobu v tejto spoločnosti. Taktiež stiahli výrobky zo zahraničných trhov, ale neuviedli presne, odkiaľ.

Zistilo sa, že firma primiešavala do vakcín tekutinu po záruke už od apríla 2014.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #škandál #besnota #vakcína