Ukrajinský žalobca žiada pre Janukovyča trest 15 rokov väzenia

Ukrajinská prokuratúra žiada 15 rokov väzenia pre bývalého prezidenta Viktora Janukovyča obvineného z vlastizrady, z útoku na územnú celistvosť krajiny a z vedenia agresívnej vojny. Oznámil to na svojich webových stránkach kyjevský súd. Janukovyča súdia v neprítomnosti, exprezident sa po svojom zvrhnutí v roku 2014 uchýlil do Ruska.

16.08.2018 18:28
Ukrajina, Viktor Janukovyč Foto:
Viktor Janukovyč v ruskej televízii. Archívna snímka.
debata (78)

„Milióny Ukrajincov mu zverili svoju budúcnosť, ale on ich zradil. Ako posledný zbabelec opustil krajinu a skryl sa v náruči agresora,“ uvádza sa v zdôvodnení návrhu. Podľa ukrajinských médií sa očakávalo, že prokurátori budú pre Janukovyča žiadať doživotie.

Kyjevský súd ukončil výsluch svedkov, čo vyvolalo odpor exprezidentových obhajcov, ktorí nakoniec po potýčke s políciou zo sály odišli. Dátum oznámenia rozsudku neoznámili.

Janukovyč opustil Ukrajinu 22. februára 2014 po masových nepokojoch v centre hlavného mesta, ktoré si vyžiadali stovku ľudských životov. Do Ruska sa Janukovyč uchýlil s aktívnou pomocou ruských bezpečnostných služieb, teraz podľa dostupných informácií žije v Rostove na Done sto kilometrov od ukrajinských hraníc a na súd do Kyjeva sa odmieta dostaviť.

Žalobu proti bývalej hlave štátu podali v októbri 2016, ďalšie zasadnutie kyjevského súdu je naplánované na 13. septembra. Exprezidentovu zodpovednosť za smrť ľudí zabitých počas prevratu bude súd riešiť v samostatnej kau­ze.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Janukovyč