Pri záplavách na juhu Indie zahynulo vyše 100 ľudí

Pri záplavách na juhu Indie spôsobených monzúnovými dažďami už zahynulo viac ako 100 ľudí. Ďalších 150-tisíc osôb muselo opustiť svoje domovy a kvôli vode bolo uzavreté aj miestne letisko a nefungujú železnice. S odvolaním sa na úrady v zväzovom štáte Kérala to vo štvrtok napísal spravodajský server BBC. Väčšina obetí prišla o život pri zosuvoch pôdy. Silný dážď oblasť sužuje od minulého týždňa.

16.08.2018 20:23
india, záplavy Foto: ,
Muž pomáha topiacemu sa pri záplavách v Indii.
debata

„Sme svedkami niečoho, k čomu zatiaľ v histórii Kéraly nedošlo,“ uviedol jeden z miestnych predstaviteľov. Vinu na súčasnej situácii podľa neho nesú takisto úrady susedného štátu Tamilnádu, ktoré nezačali odpúšťať vodu z tamojšej priehrady. Oficiálna bilancia je zatiaľ 106 mŕtvych a pre obyvateľov, ktorí prišli o strechu nad hlavou, bolo otvorených viac ako 1300 táborov a útulkov.

Očakávajú sa ďalšie dažde

Na záchranných operáciách sa podieľa viac ako 500 vojakov a ďalšie posily sa očakávajú v nasledujúcich dňoch. Vo všetkých postihnutých oblastiach je pre nasledujúcich 24 hodín vyhlásený stav najvyššej pohotovosti, pretože sa očakávajú ďalšie dažde.

Len počas stredy zomrelo 25 ľudí, podľa indických úradov sa počet obetí ešte môže zvýšiť. Oblasti už ponúkol pomoc indický premiér aj minister vnútra.

Prímorský indický štát, oceňovaný turistami najmä vďaka malebným čajovým plantážam a rozsiahlym plážam lemovaným palmami, sužujú výdatné dažde pravidelne každý rok. Avšak tento rok sú zrážky podľa médií mimoriadne silné.

debata chyba
Viac na túto tému: #India #záplavy