Senát USA podporil novinárov, odmietol tvrdenie o nepriateľoch ľudu

Americký Senát vo štvrtok jednomyseľne schválil rezolúciu na podporu slobodnej tlače, v ktorej vyhlásil, že médiá nie sú nepriateľmi ľudu. Rezolúcia je považovaná za reakciu na opakované útoky prezidenta Donalda Trumpa na médiá. Postoje šéfa Bieleho domu dnes v koordinovanej akcii odmietlo vyše 300 amerických denníkov.

16.08.2018 21:03
Trump Foto: ,
Označenie médií ako "nepriateľov ľudu" sa v poslednej dobe stalo častou súčasťou Trumpovho slovníka.
debata (8)

Nezáväznú rezolúciu senátori schválili aklamáciou, teda všeobecným súhlasom, nie menovitým hlasovaním. Biely dom zatiaľ na krok hornej kongresové komory nereagoval.

„Prisahali sme, že budeme podporovať a chrániť ústavu vrátane jej prvého dodatku (o slobode slova a tlače),“ vyhlásil demokratický senátor Brian Schatz, ktorý text rezolúcie navrhol. „Každý senátor dnes svoju prísahu potvrdil tým, že vyslal správu o podpore prvého dodatku, o podpore slobody tlače tvárou v tvár útokom,“ povedal Schatz.

Trump čoraz častejšie útočí na médiá

Označenie médií ako „nepriateľov ľudu“ sa v poslednej dobe stalo častou súčasťou Trumpovho slovníka. Prezident na „falošné správy“ opakovane útočí a obviňuje ich, že podrývajú jeho autoritu, hája stranu opozícii a spochybňujú jeho volebné víťazstvo. Vo štvrtok na twitteri napísal, že „prefíkané médiá sú opozičnou stranou,“ čo je pre Ameriku zlé. „My ale víťazíme,“ dodal.

Trump svojim tweetom reagoval na komentáre a úvodníky, v ktorých sa vo štvrtok takmer 350 amerických denníkov ohradilo proti prezidentovým útokom. Denník The Boston Globe vyzval už minulý týždeň denníky v USA, aby odsúdili prezidentovu „špinavú vojnu“ proti médiám.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #médiá #Donald Trump #falošné správy #Senát USA