USA sledujú rastúcu moc Číny s obavami. Bombardéry cvičia útoky proti nám, varuje Pentagón

Čínske bombardéry pravdepodobne cvičia na útoky proti Spojeným štátom a ich spojeneckým cieľom v Tichom oceáne. Vyplýva to z novej výročnej správy Pentagónu adresovanej americkému Kongresu, z ktorej v piatok citovala agentúra Bloomberg.

17.08.2018 08:51
Sien H-6K Foto: ,
Čínsky bombardér stredného doletu Sien H-6K patroluje nad ostrovmi v Juhočínskom mori.
debata (226)

Správa zdôrazňuje mohutnejúcu armádu Číny, jej ekonomický a diplomatický vplyv, ako aj to, ako Peking využíva tieto aspekty na rýchle budovanie svojej medzinárodnej prestíže a nastolenie regionálnej dominancie.

Čo sa týka vzdušných síl Číny, správa uvádza, že čínske bombardéry získavajú schopnosť zasiahnuť ciele ležiace čo najďalej od Číny.

„Počas ostatných troch rokov Čínska ľudová oslobodzovacia armáda (ČĽOA) rýchlo zväčšila operačnú oblasť svojich diaľkových bombardérov, získala skúsenosť v kritických námorných regiónoch a pravdepodobne cvičí na útoky proti americkým a spojeneckým cieľom,“ uvádza sa v danom dokumente.

Prelet popri Okinawe

ČĽOA by mohla demonštrovať svoju „schopnosť zasiahnuť vojenské základne USA a spojeneckých síl v západnej časti Pacifiku vrátane ostrova Guam“, tvrdí Pentagón.

Vlani v auguste šesť čínskych bombardérov typu Sien H-6K preletelo cez Mijakský prieliv, juhozápadne od japonských ostrovov, a následne – po prvý raz vôbec – sa stočilo na sever a preletelo popri ostrove Okinawa, kde je rozmiestnených 47 000 amerických vojakov, pripomína Bloomberg.

Globálna sila

Čínska vláda hodlá dosiahnuť svetovú triedu svojej armády do roku 2050. Čínsky prezident Si Ťin-pching vlani nariadil ozbrojeným silám, aby zintenzívnili úsilie o modernizáciu, tvrdiac, že Čína potrebuje armádu pripravenú „bojovať a víťaziť“ vo vojnách. Podľa Pentagónu prešla ČĽOA minulý rok masívnou transformáciou svojich operačných a taktických jednotiek.

ČĽOA s takmer miliónom vojakov je najväčšou stálou pozemnou silou na svete. Čínsky vojenský rozpočet na rok 2017 predstavoval približne 190 miliárd dolárov; ročný rozpočet USA je 700 miliárd dolárov.

226 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #armáda #Pentagon