Pakistan potvrdil zastavenie armádneho výcvikového programu USA

Pakistanské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že Spojené štáty pozastavili svoj armádny výcvikový program pre pakistanských vojakov.

17.08.2018 11:18
americký vojak, vojna, Afganistan, USA Foto:
Americký vojak na stráži neďaleko afgansko-pakistanských hraníc. Archívna snímka.
debata (2)

Informovala o tom v piatok agentúra AP. Oznámenie ministerstva zo štvrtka podľa nej poukazuje na to, že medzi oboma krajinami – spojencami vo vojne proti terorizmu – naďalej panuje napätie.

Výcvik pakistanských vojakov v Spojených štátoch je najnovším z programov, ktorých sa dotklo zastavenie americkej bezpečnostnej pomoci Pakistanu, oznámené v úvode tohto roka.

Spojené štáty často obviňujú Pakistan, že poskytuje útočisko militantným skupinám i povstalcom, ktorí vykonávajú útoky v susednom Afganistane. Islamabad to popiera a tvrdí, že kritika zo strany USA je nespravodlivá.

Pakistan tiež opakovane Spojeným štátom pripomína, že v boji proti militantom na svojom území prišiel už o tisíce vojakov – a tieto jeho straty boli vyššie než celkové straty USA a krajín NATO v Afganistane.

Víťaz nedávnych pakistanských parlamentných volieb Imrán Chán vyzval minulý týždeň na zlepšenie vzťahov so Spojenými štátmi. Podľa jeho slov by mali byť budované na základe dôvery a vzájomného rešpektu, pričom diplomatické styky medzi oboma krajinami je nutné „transformovať“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan