Nahlasovanie údajov o cestujúcich zabránilo v Belgicku 18 únosom

V Belgicku zatkli už desiatky zločincov, odkedy letecké spoločnosti musia od 1. apríla povinne hlásiť ministerstvu vnútra údaje o cestujúcich, uviedla v piatok tlačová agentúra Belga.

17.08.2018 11:39
pas, cestovný pas, doklad, cestovanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Minister vnútra Jan Jambon v rozhovore pre denníky De Tijd a L'Echo potvrdil, že sa podarilo identifikovať 834 osôb, ktoré boli zaregistrované v policajných databázach.

Špeciálna preverovacia jednotka s názvom Útvar pre informácie o cestujúcich (PIU), je súčasťou krízového strediska federálneho ministerstva vnútra. Tento tím sa skladá z približne 30 osôb z radov polície, štátnej bezpečnosti, vojenskej spravodajskej služby a colnej správy. Jeho účastníci mapujú cestovné zvyky a správanie potenciálnych členov zločineckých sietí a teroristických organizácií.

Letisková polícia na popud PIU zasahovala pri asi desiatich percentách z celkového počtu 834 osôb identifikovaných v policajných databázach. Vďaka týmto zadržaniam sa podľa ministerstva vnútra podarilo zabrániť 18 únosom detí a bolo zatknutých osem dôležitých priekupníkov s drogami.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #Belgicko #únos detí #letecké spoločnosti #Jan Jambon