Odstránili veľkú časť zrúteného mosta v Janove

Talianske úrady odtiahli opustené vozidlá zo zachovalej časti diaľničného mosta Ponte Morandi, ktorého časť sa v utorok zrútila v prístavnom meste Janov. Pád mohlo spustiť prasknutie oceľového nosného lana. Za "hodnovernú pracovnú hypotézu" to dnes pred novinármi označil architekt Antonio Brencich, ktorý je členom komisie vyšetrujúcej nešťastie.

17.08.2018 11:49 , aktualizované: 16:16
Taliansko Janov most zrútenie obete Morandi... Foto: ,
Hasiči odstraňujú trosky zrúteného Morandiho mosta v Janove. Podľa statikov hrozí zrútenie aj ďalších častí mosta.
debata (12)

Opustené vozidlá z mosta odstránili ešte vo štvrtok vo večerných hodinách. V piatok talianska webová stránka Genovaquotidi­ana.com zverejnila videozáznam operácie, na ktorom bolo vidieť okraj zrútenej časti mosta vo výške 45 metrov.

V piatok pomocou ťažkej techniky odstránili aj rozsiahlu vertikálnu časť zrúteného mosta, čím uvoľnili ďalší priestor pre pátranie po nezvestných, informuje agentúra AP. Pod ruinami mosta by sa ešte mohlo nachádzať od desať do dvadsať osôb. Pátranie sa sústreďuje na trosky piliera, ktorý sa zrútil na ľavom brehu rieky Polcevera, ako aj na časť cesty, ktorá spadla na železničné koľaje, uviedla talianska tlačová agentúra ANSA.

Zrútenie mosta si doposiaľ vyžiadalo 38 oficiálne potvrdených obetí a 15 zranených. Štátne pohreby obetí na životoch sú naplánované na sobotu. Na smútočnej ceremónii, ktorá sa začne o 11.30 SELČ, sa zúčastnia aj premiér Giuseppe Conte a janovský arcibiskup kardinál Angelo Bagnasco.

Taliansky denník La Stampa napísal, že príbuzní 17 z 38 obetí nešťastia sa odmietli zúčastniť na smútočnej ceremónii, pretože sú nahnevaní na miestne úrady.

Most prevádzkovala súkromná diaľničná spoločnosť Autostrade per l'Italia, ktorej talianska vláda pripisuje zodpovednosť za tragédiu. Spoločnosť ovládaná rodinou Benettonovcov, ktorá vlastní aj módnu značku United Colors of Benetton, nástojí na tom, že most bol pod stálym dohľadom a nepreukazoval žiadne znaky toho, že by mohol byť ohrozený.

Pretrhlo sa nosné lano?

Pád mosta v Janove mohlo spustiť prasknutie oceľového nosného lana. Za „hodnovernú pracovnú hypotézu“ to dnes pred novinármi označil architekt Antonio Brencich, ktorý je členom komisie vyšetrujúcej nešťastie. Informoval o tom denník La Repubblica.

„Hovorí sa, že zrútenie (mostu) spustilo prasknutie nosného lana. Existujú svedectvá a videozáznam, ktoré tomu nasvedčujú,“ povedal ďalej Brencich, ktorý učí na janovskej univerzite. Podľa architekta ale k zrúteniu konštrukcie neprispelo nadmerné zaťaženie. „Dážď, blesky, nadmerné zaťaženie – to sú všetko hypotézy, ktoré (komisia) ani neberie do úvahy,“ dodal.

Laná na pylónoch janovského mosta sú zakryté betónom, ktorý ich mal chrániť pred koróziou. Brencich ihneď po nešťastí v televízii RaiNews 24 uviedol, že kvôli zakrytiu lán betónom sa ich stav ťažko monitoroval.

Šesťčlennú komisiu zriadilo ministerstvo dopravy vo štvrtok. Vedie súbežné vyšetrovanie príčin nešťastia.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #zrútenie mosta v Janove