Ruský kozmický priemysel v problémoch, čaká sa prepúšťanie

Ruský kozmický priemysel sa stretáva s problémami, ktoré ho nútia k prepúšťaniu a k úvahám o predaji majetku. Vyplýva to z dnešných informácií ruských médií. Moskovské kozmické Chruničevovo stredisko, výrobca rakiet Proton a Angara, sa potýka s obrími dlhmi, na kozmodróme Bajkonur sa bude prepúšťať.

17.08.2018 13:14
Rusko, Bajkonur, Proton-M, raketa, štart rakety, Foto:
Ruský kozmodróm Bajkonur v Kazachstane.
debata (70)

Dlhy Chruničevovho strediska sa podľa ruskej tlače pohybujú v rádoch miliárd rubľov. Počas najbližších rokov chce závod znížiť stavy zamestnancov dvaapolkrát. K aspoň čiastočnému pokrytiu dlhov mal slúžiť zvažovaný predaj pozemkov na západe Moskvy, ktorý ale podľa šéfa ruskej vesmírnej agentúry Roskozmos Dmitrija Rogozina prezident Vladimír Putin zakázal.

Dnes sa podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy majú pred sídlom Chruničevovho závodu zísť zamestnanci na demonštrácii, kde chcú protestovať proti pripravovanému masovému prepúšťaniu. Agentúra TASS v tejto súvislosti citovala hovorcu Roskozmu Vladimira Ustimenka, podľa ktorého „žiadne potýčky nebudú, s provokatérmi sa vysporiadajú príslušníci polície“.

Chruničevovo stredisko, jedna z hlavných prevádzok ruského kozmického priemyslu, má finančné problémy od roku 2013. Stratový je podnik už viac ako desať rokov, od bankrotu ho podľa médií chránia štátne dotácie.

Roskozmos ruší aj výskumné programy na ISS

Bajkonur, ktorý aj po dokončení druhého kozmodrómu Vostočnyj zostáva hlavným miestom štartov ruských kozmických rakiet, čakajú podľa agentúry RIA Novosti personálne „optimalizácie“. Koľko zamestnancov stratí zamestnanie, nie je podľa agentúry zatiaľ známe.

Prepúšťanie sa podľa Rogozina bude zrejme týkať aj samotného Roskozmu a jeho podriadených organizácií. „Vedúci pracovníci majú právo na chybu, nemajú ale právo rozhadzovať, kradnúť a zrádzať,“ vyhlásil šéf Roskozmu.

Rogozin zároveň oznámil, že Roskozmos sa rozhodol zrušiť niekoľko výskumných programov na medzinárodnej vesmírnej stanici ISS. Bude sa to vraj týkať projektov, ktorých predpokladané výsledky si autori „vycucali z prsta“. Agentúra chce tiež zamedziť praxi, kedy bol jeden projekt súbežne zadaný niekoľkým výskumným pracoviskám.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #dlhy #Bajkonur #kozmonautika