V Estónsku prestali hľadať raketu, odpálenú omylom

Estónska armáda ukončila pátranie po rakete vzduch-vzduch, ktorú na juhovýchode krajiny začiatkom augusta omylom odpálilo španielske lietadlo Eurofighter. Podľa agentúry Delphi sa napriek usilovnému pátraniu raketu objaviť nepodarilo.

17.08.2018 15:15
debata (29)

Raketu vypálilo španielske lietadlo pri prelete mesta Otepää, naposledy bola videná asi 40 kilometrov od mesta Tartu. Madrid nad incidentom vyjadril poľutovanie, do vyšetrovania sa zapojili orgány Severoatlantickej aliancie. Príčinou udalosti bola údajne ľudská chyba.

Estónska armáda pôvodne tvrdila, že pravdepodobné miesto dopadu pozná. Objavili sa aj špekulácie, že strela sa sama vo vzduchu zničila alebo explodovala v neobývanej oblasti. Na incident reagovalo susedné Rusko. Agentúra TASS napísala, že ak by vystrelená raketa zamierila na východ, a nie na sever, mohla by teoreticky dopadnúť na územie Ruskej federácie s nepredvídateľnými následkami.

Vrchný veliteľ estónskeho letectva Riivo Valga dnes v Tallinne novinárom povedal, že všetky miesta, kam mohla raketa teoreticky dopadnúť, boli prehľadané. Do akcie sa zapojili vojenské vrtuľníky a bezpilotné lietadlá a päť špeciálnych ženijných tímov.

„Všetky rozumné varianty boli vyčerpané, aktívne vyhľadávanie sme ukončili,“ povedal generál Valga. Varovanie obyvateľstva, aby sa nedotýkalo podozrivých predmetov, však podľa Valgeho trvá.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #raketa #Estónsko