Rusov dráždi bohatstvo penzistky

Len pár dní po tom, čo predseda dolnej komory ruského parlamentu Viačeslav Volodin postrašil spoluobčanov možným zrušením starobných dôchodkov, sa ukazuje, že nie každý senior je na penziu odkázaný. Volodinova 82-ročná matka Lidia Barabanová napríklad rozhodne vyžije aj bez dôchodku, ktorý v Rusku dosahuje v priemere 182 eur.

17.08.2018 21:00
Rusko reforma dôchodková protesty Foto:
Účastníčka júlovej demonštrácie v Moskve drží transparent s nápisom: "Chceme sa dožiť dôchodku! Je načase zmeniť vládu!"
debata (115)

Vyslúžená učiteľka, ktorá sa pred desiatimi rokmi dala na podnikanie, je dnes dolárovou multimilionárkou, majiteľkou desiatich firiem s obratmi vo výške desiatok miliónov eur, vlastníčkou desaťtisícov hektárov pôdy a lovných revírov, ako aj luxusného bytu veľkého takmer ako desatina futbalového ihriska vo vychytenej moskovskej štvrti. Odhalil to Fond boja proti korupcii, ktorému šéfuje ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj.

Na rozprávkové bohatstvo politikovej matky si Navaľnyj posvietil v čase, keď ešte neutíchlo pobúrenie verejnosti nad tým, ako Volodin obhajoval nepopulárnu dôchodkovú reformu, ktorú Štátna duma minulý mesiac schválila v prvom čítaní. Podľa nej sa vek odchodu do penzie má zvýšiť u mužov zo súčasných 60 na 65 rokov a žien z 55 na 63 rokov. Volodin na stretnutí s voličmi v rodnej Saratovskej oblasti hovoril o nevyhnutnosti reformy, bez ktorej sa dôchodkový systém zrúti. „Je otázne, či budú aj naďalej štátne penzie, alebo nebudú, pretože rozpočet sa stal deficitným,“ varoval. A keď z nespokojného pléna zaznela obava, že mnohí ľudia sa dôchodku nedožijú, člen vedenia vládnej strany Jednotné Rusko utrúsil: „Ako to, že sa nedožijete? A športoviská sú pre koho? Že vraj nedožijú…“

Touto cynicky vyznievajúcou poznámkou, že ak sa seniori chcú dožiť dôchodku, majú športovať, Navaľnyj odštartoval svoj sotva osemminútový investigatívny video príspevok, ktorý za prvých 24 hodín od jeho zavesenia na web zaznamenal vyše 1,2 milióna vzhliadnutí. „Áno, skutočne, existuje také športovisko. Nachádza sa v byte. A existuje šťastná dôchodkyňa, majiteľka tohto bytu,“ ironizuje opozičník. „Prečo sme takí presvedčení, že sa tam nachádza slávne volodinské športovisko pre dôchodcov? Nuž, pretože byt má plochu 400 štvorcových metrov,“ dodáva a svoje slová dokladá verejne dostupným výpisom z katastra a fotografiami prepychového rezidenčného domu od realitnej spoločnosti. Cenu bytu, za ktorý majiteľka ročne ušetri 3 250 eur na dani z obytnej nehnuteľnosti, od ktorej sú dôchodcovia oslobodení, Navaľnyj odhaduje na 3 milióny eur, pričom uštipačne dodáva: „To je dôchodok asi 18-tisíc ľudí.“

Zvýšenie dôchodkového veku vyvolalo masovú nespokojnosť

Plán výrazného zvýšenia veku na odchod do dôchodku vyvolal masovú nespokojnosť v Rusku a pokles obľúbenosti prezidenta, vlády i Jednotného Ruska. Podľa rôznych prieskumov 80 až 90 percent Rusov penzijnú reformu odmieta. Navaľnyj, hoci sa zvyčajne vydáva za politika s liberálnym presvedčením, sa pripojil k prejavom nevôle ľavicového spektra politickej scény a na deviateho septembra organizuje hromadné demonštrácie proti dôchodkovej reforme v desiatkach miest Ruska.

Navaľnyj nepochybuje o tom, že matka šéfa Štátnej dumy, ktorá len pred dvoma týždňami do svojho podnikateľského impéria pripojila novozaregistrovanú firmu so základným kapitálom 130-tisíc eur, je len fiktívna majiteľka a fiktívna podnikateľka, pretože podľa neho „všetko patrí skorumpovanému Volodinovi“. Vládna strana Jednotné Rusko odmietla komentovať odhalenia Fondu boja proti korupcii s vysvetlením, že predseda Štátnej dumy je rovnako ako všetci ostatní poslanci na prázdninách.

Opozičný politik oznámil, že podáva na Volodina trestné oznámenie pre podozrenie z korupcie, stanica BBC však poznamenáva, že v tomto prípade zrejme formálne nič neodporuje zákonu o štátnej službe a zákonu o zamedzení korupcie. Rodičom a iným príbuzným ľudí v štátnych funkciách v Rusku podľa nej nič nebráni v tom, aby podnikali a vlastnili nehnuteľnosti. „V Rusku medzi štátnymi predstaviteľmi je zaužívanou praxou prepisovať svoje aktíva na neplnoleté deti a prestarnutých príbuzných,“ povedal pre BBC Iľja Šumanov z ruskej filiálky Transparency International.

Otázne však je, kedy a ako prišiel Volodin k rozprávkovému majetku, ktorý prepísal na matku, ak celé desaťročia pôsobí vo verejných funkciách a v nich má podľa zákona zakázané podnikať. „Na to, aby zarobil základ svojho blahobytu, mal Volodin čas iba deväť mesiacov a dva dni v roku 1999, keď nebol v štátnej službe,“ upozorňuje portál Meduza.

© Autorské práva vyhradené

115 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #dôchodkový vek #Štátna duma #Vjačeslav Volodin