Malta odmietla taliansku loď so 177 migrantmi, tá čaká na inštrukcie

Loď talianskej pobrežnej stráže Diciotti so 177 migrantmi na palube sa v piatok dostala do podobnej situácie ako nedávno plavidlá humanitárnych organizácií. Po záchrannej operácii, ktorá sa podľa Ríma uskutočnila vo vodách Malty, ju ostrovný štát odmietol prijať.

17.08.2018 20:37
Diciotti, migranti, Taliansko Foto: ,
Loď Diciotti.
debata (11)

Podľa maltskej vlády nebol zásah nutný a loď by mala zakotviť na ostrove Lampedusa. Taliansky minister vnútra Matteo Salvini z protiimigračnej strany Liga to ale zakázal, napísal na svojom webe denník La Repubblica.

Na palubu vzali 190 migrantov

Loď Diciotti vzala v noci na štvrtok na svoju palubu celkom 190 migrantov, z ktorých 13 bolo prevezených do bezpečia iným plavidlom pre potrebu lekárskej starostlivosti. Podľa Talianov mal čln smerujúci k európskym brehom pokazený motor a naberal vodu. Salvini maltské námorníctvo obvinil, že utečencom neposkytlo pomoc a snažilo sa čln „odprevadiť“ do talianskych vôd.

„Bol to neopodstatnený zásah na otvorenom mori, bez akéhokoľvek prvku nebezpečenstva. Vaše tvrdenia, podľa ktorých vás migranti kontaktovali, aby vás informovali, že sú v ohrození, nie sú pravdivé,“ reagovala maltská vláda. „Neboli v nebezpečenstve a nepožadovali asistenciu, ale chceli pokračovať v ceste. Neexistuje žiadny právny základ pre nárok na zakotvenie na Malte. Lampedusa je bližšie,“ citovala komuniké Valetty La Repubblica.

Vylodenie na Lampeduse Salvini vylučuje

Vylodenie na Lampeduse ale minister Salvini vylučuje a loď Diciotti tak podľa talianskych médií čaká v Stredozemnom mori na ďalšie inštrukcie. Salvini vo štvrtok uviedol, že o záchrannej operácii nebol jeho rezort ihneď informovaný, čo je teraz predmetom interného vyšetrovania. La Repubblica podotýka, že pobrežná stráž v Taliansku spadá do kompetencie ministerstva dopravy a infraštruktúry. To zatiaľ kauzu nekomentovalo.

K situácii medzi Maltou a Talianskom sa v piatok vyjadrila Európska komisia, ktorá je podľa hovorkyne Tove Ernstovej pripravená podporiť rýchle vyriešenie situácie. „Sledujeme vývoj veľmi pozorne,“ povedala Ernstová. Dodala však, že nemá informácie o komunikácii medzi EK a členskými krajinami týkajúce sa prípadného prerozdelenia migrantov.

Zrejme sa teda zatiaľ nerysuje dohoda podobná tej, ktorá v stredu umožnila po niekoľkých dňoch čakania lodi Aquarius zakotviť na Malte aj so 141 migrantmi. Tieto osoby a ďalších 114 migrantov si má Malta rozdeliť so Španielskom, Francúzskom, Nemeckom, Portugalskom, Talianskom a Luxemburskom. Vývoj okolo lode Diciotti by ale podľa zdrojov talianskych médií mohol účasť Ríma na pláne ohroziť.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Malta #migranti #migračná kríza