Pri českom Příbrame vypukol v areáli spoločnosti Ravak požiar

Pri Příbrame horí v priemyselnom areáli výrobcu bazénov a kúpeľní Ravak. Hasiči vyhlásili tretí stupeň poplachu zo štyroch možných. Tretí stupeň býva vyhlasovaný, ak oheň ohrozuje časti areálu podniku. Hasiči sa nemôžu do horiacej haly dostať, hasia zvonku z výškovej techniky. Hovorkyňa stredočeských hasičov Vladimíra Kereková povedala, že v horiacej hale sa prepadla strecha. Zamestnanci sa z areálu stihli včas evakuovať, nikto nebol zranený.

17.08.2018 22:33
debata (2)

Podľa Kerekovej horí hala, v ktorej je napríklad živica na výrobu vaní. Příbramský starosta a bývalý člen predstavenstva Jindřich Vařeka povedal, že podľa zamestnancov začal horieť stroj, ktorý strieka vane polyuretánom. Na miesto prišli profesionálni aj dobrovoľní hasiči zo širokého okolia. „Nikto nebol zranený, situáciu riešia hasiči,“ povedala hovorkyňa RAVAK Jana Šlefrová. Podľa serveru pribram.cz sa už teraz spôsobená škoda pohybuje v hodnote desiatok miliónov Českých korún. Server to uviedol s odvolaním na Vařeku.

Hasiči asi budú bojovať s ohňom celú noc

Kereková po 21:30 povedala, že na horiacej hale sa prepadla strecha. „Hasiči stále nemôžu dovnútra, stále platí tretí stupeň poplachu,“ uviedla. Podľa nej budú hasiči pokračovať v likvidácii požiaru zrejme celú noc.

Na miesto dorazilo tiež chemické laboratórium hasičov z Kamenice, nenamerali ale žiadne škodliviny unikajúce do ovzdušia. Z miesta teda odišla, miestni obyvatelia sa nemusia báť vetrať.

Dym bol vidieť z niekoľkokilo­metrovej vzdialenosti. Hasiči privážajú vodu na uhasenie požiaru v cisternách, používajú tiež miestnu hydrantovú sieť. Polícia uzavrela priľahlú Obecnická ulicu. Podľa Kerekovej zamestnanci varovali hasičov, že v hale sú tlakové fľaše, ktoré môžu vybuchnúť.

Na mieste sú aj záchranári

Záchranná služba na miesto poslala jednu posádku záchranárov. Podľa hovorkyne Petry Effenbergerovej čakajú záchranári v bezpečnej vzdialenosti, keby bol potrebný ich zásah.

Hasiči rozoznávajú štyri poplachové stupne. Najzávažnejší je štvrtý – zvláštny, ktorý býva vyhlasovaný len pri mimoriadnych situáciách.

Česká akciová spoločnosť Ravak vyrába vybavenie kúpeľní, napríklad umývadlá, sprchové kúty, vane alebo kúpeľňový nábytok.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #požiar