Sudca v procese s Manafortom nezverejní mená porotcov

Sudca v procese s Paulom Manafortom, bývalým šéfom volebnej kampane amerického prezidenta Donalda Trumpa, v piatok uviedol, že nezverejní mená členov dvanásťčlennej poroty pre obavy o ich bezpečnosť. Informovala o tom agentúra AP.

17.08.2018 23:20
Paul Manafort Foto: ,
Paul Manafort.
debata (2)

Sudca T.S. Ellis III na žiadosť viacerých mediálnych organizácií vrátane AP uviedol, že mená porotcov nezverejní aj preto, že sa sám stal adresátom viacerých hrozieb. Mám obavy o ich „pokoj a bezpečnosť“ povedal v súvislosti so žiadosťou o zverejnenie mien porotcov Ellis. Bližšie informácie o hrozbách, ktoré boli adresované jemu, sudca neposkytol, uviedol len, že mu bola pridelená ochrana.

Menný zoznam členov poroty je v USA pokladaný za verejný, ak sudca neuvedie dôvod, prečo ho nezverejní.

Proces s Manafortom je prvým v rámci vyšetrovania vedeného špeciálnym prokurátorom Robertom Muellerom. Ten vyšetruje údajné ovplyvňovanie amerických prezidentských volieb v roku 2016 Ruskom.

Manafort čelí mnohým obvineniam vrátane prania špinavých peňazí a bankového i daňového podvodu v súvislosti s prácou, ktorú vykonával pre bývalého prorusky orientovaného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča predtým, než bol vo februári 2014 zosadený. Manafort sa vyhlásil za nevinného. Jeho obhajoba uviedla, že sa stal obeťou svojich zamestnancov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #prezidentské voľby v USA #Paul Manafort #zasahovanie do volieb