Novým pakistanským premiérom sa stal bývalý hráč kriketu Imrán Chán

Bývalá kriketová hviezda Imrán Chán zložil v sobotu prísahu ako nový premiér Pakistanu po víťazstve jeho strany v júlových voľbách. Informovali o tom tlačové agentúry AP a DPA.

18.08.2018 08:24
Imrán Chán, Pakistan Foto: ,
Muž sleduje v televízii prísahu Imrána Chána.
debata

Chán zložil prísahu do rúk pakistanského prezidenta Mammúna Husajna počas ceremónie v prezidentskom paláci v hlavnom meste Islamabad, ktorú naživo odvysielali pakistanské štátne televízne stanice. Na ceremónii sa zúčastnilo množstvo politických i armádnych predstaviteľov, bývalých športových hviezd či diplomatov.

Poslanci pakistanského parlamentu potvrdili Chána v piatok vo funkcii premiéra. Na tento post ho nominovalo jeho Pakistanské hnutie za spravodlivosť (PTI), ktoré zvíťazilo v júlových parlamentných voľbách.

Za Chána hlasovalo 176 poslancov parlamentu, proti bolo 96 zákonodarcov. Jeho hnutie PTI získalo v 342-člennom parlamente 158 kresiel a bude nový kabinet. Aj keď nemá väčšinu, pokúsi sa zostaviť koaličnú vládu.

Podľa konečných výsledkov parlamentných volieb z 25. júla získala dosiaľ vládnuca Pakistanská moslimská liga (PML-N) bývalého premiéra Naváza Šarífa, ktorý je momentálne vo väzbe pre obvinenie z korupcie, 82 parlamentných kresiel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #Imran Chán