Švajčiarsko odmietlo udeliť moslimskému páru občianstvo, úradníkom nechceli podať ruku

Švajčiarsko odmietlo udeliť občianstvo jednému moslimskému páru. Muž a žena odmietali počas procedúry schvaľovania svojej naturalizácie úradníkom opačného pohlavia podávať ruku a aj vôbec s nimi komunikovať. Podľa agentúry AFP o tom dnes informovala radnica mesta Lausanne, ktorej komisia o prijatí páru rozhodovala.

18.08.2018 16:39
debata (223)

„Usúdili sme, že nesplnili podmienku integrácie (do švajčiarskej spoločnosti),“ povedal AFP starosta mesta Lausanne Grégoire Junod. „Keď už chceme občianstvo nejakej krajiny, mali by sme predsa len dodržiavať jeho právny poriadok a princíp rovnosti medzi mužmi a ženami,“ dodal.

Podľa Junoda je sloboda viery a vyznania samozrejme v krajine rešpektovaná, ale náboženské praktiky v žiadnom prípade nesmú prekračovať zákony.

Moslimský pár, ktorého národnosť nebola zverejnená, podstúpil riadenie už na jar. O jeho výsledkoch úrady informovali ale až dnes. Žiadatelia majú teraz 30 dní na podanie odvolania proti rozhodnutiu príslušnej komisie v Lausanne.

Zástupca primátora mesta Pierre-Antoine Hildbrand upozornil, že nepripadá do úvahy, aby úzkoprsá bigotnosť prevažovala nad švajčiarskou ústavou.

Podanie ruky s predstaviteľom štátu je vo Švajčiarsku bežná záležitosť. Pred dvoma rokmi švajčiarska stredná škola dočasne vylúčila dvoch moslimských študentov, ktorí odmietli podať ruku svojej učiteľke. Švajčiarske úrady tiež napríklad uložili vysokú pokutu otcovi moslimských dievčat, ktorý im odmietol dovoliť zúčastniť sa so spolužiakmi povinných kurzov plávania.

223 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #islam #moslimovia