Taliban dobyl ďalšie okresné mesto na severe Afganistanu

Už druhé okresné mesto v provincii Fárjáb na severe Afganistanu padlo za niekoľko posledných dní do rúk radikálneho hnutia Taliban. Podľa tlačovej agentúry DPA to potvrdili tamojšie oficiálne zdroje.

19.08.2018 13:19
Afganistan Ghazní Taliban armáda boje Foto: ,
Príslušníci afganských bezpečnostných síl hliadkujú v afganskom meste Ghazní.
debata (25)

Členovia provinčnej rady vo Fárjábe uviedli, že 40–60 príslušníkov bezpečnostných síl a pracovníkov okresnej samosprávy v meste Belčerágh sa v nedeľu vzdalo Talibanu, ktorý ešte v utorok obsadil taktiež okresné mesto Ghórmáč. Vznikajú tak obavy, že bojovníci Talibanu by sa mohli zmocniť aj ďalších ôsmich zo 14 okresných správnych centier v tejto riedko osídlenej provincii, ktoré zatiaľ nemajú pod kontrolou.

Obaja členovia provinčnej rady, na ktorých sa odvolala DPA, zhodne uviedli, že vládne sily sa vzdali bez boja. Podľa jedného z nich sa tak rozhodli po niekoľkých mesiacoch v obkľúčení Talibanom, bez akejkoľvek pomoci z provinčného hlavného mesta Majmana. Druhý zdroj však tvrdí, že išlo o výsledok vyjednávania miestnych kmeňových staršinov po tom, ako sa z danej oblasti stiahla armádna jednotka.

Denník New York Times uviedol koncom júla s odvolaním sa na amerických predstaviteľov, že Spojené štáty presadzujú odsun vládnych síl z riedko osídlených častí Afganistanu, aby boli ušetrené ďalších útokov a mohli sa sústreďovať na ochranu významných miest. Podľa jedného z členov provinčnej rady vo Fárjábe sa táto politika začala zrejme uplatňovať v praxi, hoci s ňou niektorí afganskí predstavitelia nesúhlasia.

Pri útoku Talibanu na jedinú vládnu základňu v okrese Ghórmáč desiatky vojakov zahynuli a ďalšie desiatky padli do zajatia.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban