Izrael reaguje na vlnu násilia na hraniciach, zatvorí priechod do pásma Gazy

Izrael zatvorí významný hraničný priechod do pásma Gazy v reakcii na najnovšiu vlnu násilia na hraniciach. S odvolaním sa na izraelské ministerstvo obrany o tom v nedeľu informuje agentúra AP.

19.08.2018 15:16
izrael, vojaci Foto: ,
Izraelskí vojaci na hliadke.
debata (2)

Šéf izraelského rezortu obrany Avigdor Lieberman v nedeľu oznámil, že zatvorí hraničný priechod Erez. Násilné protesty pozdĺž hraníc Izraela s pásmom Gazy si v piatok vyžiadali životy dvoch Palestínčanov a najmenej 60 zranených.

Demonštranti hádzali do izraelských vojakov kamene a zápalné bomby a pálili pneumatiky. Izraelská armáda reagovala slzotvorným plynom a paľbou ostrými nábojmi. K vlne násilia došlo v čase, keď sa Egypt snaží medzi oboma stranami sprostredkovať prímerie, pripomína AP.

Zástupcovia radikálneho palestínskeho hnutia Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy, rokujú s egyptskými predstaviteľmi v Káhire v záujme dopracovať sa k podrobnostiam možnej dohody o prímerí s Izraelom.

Obe strany sa dostali na okraj vážneho konfliktu počas uplynulých týždňov, keď palestínski militanti vystrelili na Izrael rakety. Židovský štát odpovedal leteckými útokmi.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #hranice #Pásmo Gazy