Pri ambasáde USA v Ankare sa strieľalo, zadržali dve osoby

V súvislosti so streľbou pred americkým veľvyslanectvom v Ankare zadržali dve osoby. Našlo sa aj vozidlo použité pri útoku, informovala s odvolaním sa na miestne médiá agentúra DPA.

20.08.2018 07:29 , aktualizované: 19:47
turecko, ankara, ambasáda usa Foto: ,
Ambasáda USA v Ankare.
debata (11)

Neznámi útočníci vystrelili v pondelok ráno šesť striel z bieleho vozidla prechádzajúceho popred ambasádu USA v tureckej Ankare. Veľvyslanectvo je tento týždeň – počas moslimského náboženského sviatku íd al-adhá – zatvorené.

Incident sa odohral o 4.30 h SELČ. Podľa predbežných záverov vyšetrovania zasiahli tri guľky búdku ochrankárov.

Turecká štátna tlačová agentúra Anadolu popoludní uviedla, že dvaja zadržaní muži mali pri sebe zbrane, pričom obaja majú záznam v registri trestov.

Kancelária ankarského guvernéra oznámila, že podozrivými sú Ahmet Celikten (39) a Osman Gundas (38). Obaja sa k činu priznali. Celikten utiekol z väzenia a Gundas sa už dopustil viacerých trestných činov vrátane krádeže auta, drogových deliktov, vyhrážok a ublíženia na zdraví, vyplýva z oznámenia podľa agentúra AP.

Erdogan hovorí o pokuse vyvolať chaos

Hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogan označil zmienený čin za „pokus o vyvolanie chaosu“. Ibrahim Kalin dodal, že Turecko je podľa neho bezpečnou krajinou, kde sú všetky zahraničné misie pod ochranou zákona.

Hovorca amerického veľvyslanectva David Gainer incident z pondelka rána potvrdil s tým, že nikto neutrpel zranenia. Gainer sa za rýchlu reakciu poďakoval tureckej polícii.

Vzťahy medzi Ankarou a Washingtonom sú napäté v dôsledku uväznenia amerického pastora Andrewa Brunsona obvineného v Turecku zo špionáže a terorizmu. Brunson tieto obvinenia odmieta. Washington považuje jeho väznenie za neprijateľné a žiada jeho okamžité prepustenie.

USA začiatkom augusta uvalili finančné sankcie na dvoch tureckých ministrov. Neskôr zdvojnásobili dovozné clá na tureckú oceľ a hliník, aj keď podľa Bieleho domu tento krok nesúvisí s prípadom Brunsona. Turecko oznámilo odvetné clá na dovoz určitých výrobkov z USA.

V dôsledku sporu došlo k prepadu hodnoty tureckej líry na rekordne nízku úroveň.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #ambasáda USA