Koho zaujíma milión Ujgurov?

Ako vyzerá prevýchova po čínsky? Okolo milióna Ujgurov, ktorí sú v reedukačných táboroch. Na postup komunistického Pekingu proti moslimskej menšine v autonómnom regióne Sin-ťiang upozornil aj Výbor OSN pre odstránenie rasovej diskriminácie. Čína tvrdí, že je všetko v poriadku a jej cieľom je riešenie problému radikalizácie Ujgurov.

20.08.2018 10:00
ujgur Foto: ,
Demonštrant za práva Ujgurov pred Bielym domom.
debata (59)

"Veľmi nás znepokojujú mnohé vierohodné správy, ktoré sme dostali, že v mene boja s náboženským extrémizmom a udržania sociálnej stability sa mení ujgurský autonómny región v niečo, čo pripomína obrovský internačný tábor. Je obklopený tajomstvom, je to akási zóna, kde neplatia práva,“ vyhlásila pre agentúru Reuters na adresu Pekingu Gay McDougallová, americká právnička, ktorá v rokoch 2005 až 2011 spôsobila ako nezávislý expert OSN pre práva menšín.

Sin-ťiang je autonómna oblasť na severozápade Číny, kde žije podľa odhadov 23 miliónov obyvateľov, z toho takmer polovica je Ujgurov. Peking tvrdí, že správy o zadržiavaní ľudí nie sú vôbec pravdivé.

Mnohí jednoducho zmizli

"Občania Sin-ťiangu vrátane Ujgurov sa tešia z rovnakých slobôd a práv. Svojvoľne ich nezadržiavajú. Netrpia nedostatkom slobody vierovyznania,“ vyhlásil podľa televízie CNN minulý týždeň pre Výbor OSN pre odstránenie rasovej diskriminácie čínsky zástupca Chu Lien-che.

McDougallová však tvrdí, že zadržaní nemajú právo na súdny proces. "Väčšinu z ich z ničoho neobvinili, nedostali sa pred súd ani nemali možnosť sťažovať sa na nelegálnosť väzby. Mnohí jednoducho zmizli. Ich príbuzní sa nikdy nedozvedia, čo sa s nimi stalo,“ vyhlásila právnička.

To je pravdepodobne aj osud Rahile Dawutovej, odborníčky na ujgurskú kultúru a tradície zo Sin-ťianskej univerzity. Zmizla ešte vlani v decembri, keď sa chystala na cestu do Pekingu. Jej príbuzní predpokladajú, že skončila v jednom z táborov režimu. Pod podmienkou zachovania anonymity sa tak vyjadrili pre denník New York Times.

"Ujgurov podozrievajú kolektívne. Akýkoľvek ich akademik so zahraničnými kontaktmi je onálepkovaný ako dvojtvárny intelektuál. Nelojálny k štátu, a preto potrebuje prevýchovu. To, čo sa hovorí o reedukačnom režime v táboroch, je príšerné. Som neuveriteľne nahnevaná, keď si predstavím, že je tam moja milá, principiálna a zanietená kolegyňa,“ povedala pre New York Times Rachel Harrisová, odborníčka na ujgurskú hudbu, ktorá s Dawutovou spolupracovala.

Nedozerné následky

Podľa Seana Robertsa z Programu pre medzinárodné rozvojové štúdie na Univerzite Georgea Washingtona neobstoja čínske výhovorky, že v Sin-ťiangu bojuje s extrémizmom.

"Za posledné roky sa Ujguri dopustili viacerých násilných činov. Ale neexistujú dôkazy, že by znamenali organizovanú teroristickú hrozbu. Je jasné, že väčšina z tých, čo sú v táboroch, sa nijako nepodieľala na násilnom odpore proti štátu,“ uviedol Roberts pre Pravdu.

V minulosti viacero Ujgurov pre podozrenia z terorizmu skončilo v americkom väzenskom tábore Guantánamo. Po prepustení sa niektorí dostali aj na Slovensko. Odborník na Čínu Lawrence Reardon z univerzity v New Hampshire. pripomína, že je dobré, že svetové médiá sa začínajú venovať problémom v Sin-ťiangu. Je to totiž práve nespravodlivé správanie sa Pekingu, ktoré môže viesť k radikalizácii Ujgurov.

"Čínske úrady nepriznajú porušovanie ľudských práv Ujgurov, Kazachov a iných menšín v Sin-ťiangu. Ale tvrdia, že drakonické opatrenia majú zabrániť islamistickým teroristickým útokom. Nanešťastie masové zadržiavanie ľudí, sledovanie a potláčanie práv s veľkou pravdepodobnosťou môžu viesť práve k radikalizácii,“ reagoval pre Pravdu Reardon.

"Situácia v Sin-ťiangu je bezprecedentná pre 21. storočie. Podozrenia z etnických čistiek si vyžadujú pozornosť medzinárodného spoločenstva. Tábory sú súčasťou propagandy režimu, podľa správ sú preplnené a vládnu v nich zlé hygienické podmienky. Slúžia tiež na rozdeľovanie rodín. Ak svet nič neurobí, obávam sa, že sa to skončí humanitárnou katastrofou, ktorej následky budeme pociťovať desaťročia,“ myslí si Roberts.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Ujguri