Rusi o roku 1968 podľa ankety preberajú propagandu z éry Brežneva

Skoro polovica Rusov o vpáde sovietskych vojsk do Československa v auguste 1968, ktorý skoncoval s reformami pražskej jari, nič nevie. Viac ako tretina - 36 percent - považuje inváziu za oprávnenú, Sovietsky zväz si podľa nich počínal správne. Vyplýva to z prieskumu ruského nezávislého sociologického strediska Levada v predvečer 50. výročia intervencie.

20.08.2018 10:26
debata (310)

„Výsledky prieskumu svedčia o tom, že sa Rusko vracia k propagande v duchu Brežnevovej éry,“ usúdil riaditeľ strediska, sociológ Lev Gudkov. Úplné výsledky prieskumu by podľa neho mali byť zverejnené počas dňa.

Kým 45 percent opýtaných malo problém vyjadriť sa, o čo pred 50 rokmi išlo, podľa pätiny opýtaných všetko zavinili „podvratné akcie“ Západu proti socialistickým štátom. Skoro štvrtina usúdila, že protisovietsky naladení politici vo vtedajšom Československu sa pokúsili o prevrat, čoho dôsledkom bol vpád vojsk. A skoro pätina Rusov si myslí, že v Československu vypuklo „povstanie proti režimu, ktorý nastolil Sovietsky zväz“.

Len každý desiaty z opýtaných vo veku od 18 do 35 rokov mal poňatie o udalostiach Pražskej jari 1968.

Jedna z pražských ulíc 21. augusta 1968 a dnes. Foto: SITA/AP, Petr David Josek
okupácia, august 1968 Jedna z pražských ulíc 21. augusta 1968 a dnes.

„Mladí ľudia nevedia a nechcú vedieť, čo sa stalo,“ usúdil Gudkov. „Myslím, že to je prejav všeobecnej amorálnosti veľmoci, čo sa stalo základom pre ruskú imperiálnu obrodu za (prezidenta Vladimira) Putina a v podmienkach podpory pre anexiu Krymu,“ dodal sociológ.

Podľa iného prieskumu štátnej agentúry FOM o vstupe sovietskych vojsk do Československa sa cítila informovaná tretina Rusov, 29 percent už o tom niekedy počulo, zatiaľ čo 35 percent pripustilo, že o niečom takom počuje vôbec po prvý raz. Z tých informovanejších 26 percent považovalo postup sovietskeho vedenia za správny, 13 percent za nesprávny.

„Hlavnými stúpencami násilného potlačenia Pražskej jari boli NDR (východné Nemecko) a Poľsko, ktorých vodcovia sa báli, aby sa "jarou“ nenakazili aj ich krajiny. Ale príčinou operácie, známej pod krycím názvom Dunaj, sa stali obavy sovietskeho vedenia z možnej straty kontroly nad Československom," poznamenal v pripomienke výročia invázie internetový denník Gazeta.ru.

„Pražskú jar zahubil politický pluralizmus, zavádzaný Dubčekom. Hospodárske reformy Moskvu veľmi neznepokojova­li,“ dodal.

310 debata chyba
Viac na túto tému: #50 rokov od okupácie Československa