Česi sa pripravujú na masívne vojenské cvičenie, priletí aj americký bombardér B-52

Jedno z najväčších cvičení na českom území Ample Strike sa bude tento rok konať 3. až 14. septembra.

20.08.2018 12:29
SIAF 2016, lietadlo, bombardér, bombardér B-52, Foto: ,
Americký taktický bombardér B–52 na letisku v Sliači.
debata (24)

Zúčastní sa ho asi 1200 vojakov z 19 krajín, zapojí sa napríklad aj americký bombardér B-52, Gripeny alebo nemecké Tornada a Eurofightery. Na tlačovej konferencii to dnes povedal riaditeľ cvičenia Zdeněk Gabriel.

Cieľom cvičenia je zladiť činnosti pilotov a predsunutých leteckých navádzačov, takzvaných JTAC. Tí v bojoch navádzajú pilotov lietadiel a vrtuľníkov na ciele, slúžia tak ako ich „oči“. Pohybujú sa preto často v miestach bojov alebo na území nepriateľa.

Do Českej republiky sa vyberie celkom 28 tímov predsunutých leteckých navádzačov z 18 spojeneckých krajín. Do cvičenia zasiahne 36 lietadiel a vrtuľníkov z celkovo deviatich krajín. Česká armáda zapojí jeden Gripen, štyri bojové lietadlá L-159 a tri bojové vrtuľníky Mi-24. Nemecko vyšle dva lietadlá Eurofighter a dve Tornada, USA okrem iného bombardér B-52.

Proti pôvodným plánom nepriletí poľský Su-22. Podľa Gabriela bola ich prevádzka pre technické ťažkosti pozastavená. Vedenie cvičenia ešte s Američanmi rokuje o zapojení strategického transportného lietadla C-17 Globemaster. Gabriel poznamenal, že všetky lietadlá, ktoré budú nad Českom pôsobiť zo zahraničia, neponesú výzbroj.

Celkovo bude cvičiť 850 českých a 200 zahraničných vojakov. Zapoja sa aj aktívne zálohy, ktoré budú mať na starosti stráženie letísk a základní. Podľa Gabriela budú do cvičenia zapojené takmer všetky zložky českej armády. „Musíme zabezpečiť napríklad zdravotné zabezpečenie, zabezpečiť výcvikovú muníciu, techniku ​​ako ciele, vyčleniť prostriedky na prepravu osôb a materiálu, zabezpečiť prípravu stravy,“ poznamenal. Náklady na cvičenie si každá zo zúčastnených krajín platí sama.

Stroje budú štartovať z letísk v Náměšti, Čáslavi a Pardubiciach. Samotné cvičenie bude prebiehať na Libavej, Boleticiach, na bývalom vojenskom letisku Bechyně a na letisku v Náměští.

Počas akcie by mala dostať takzvanú certifikáciu česká letecká jednotka, ktorá bude budúci rok nasadená v spoločnej takzvanej battlegroup krajín višegrádu určenej pre Európsku úniu.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #cvičenie #letectvo