Nová vláda Imrána Chána zložila prísahu

Nový pakistanský 21-členný vládny kabinet zložil v pondelok prísahu. Stalo sa tak deň po tom, ako sa premiér Imrán Chán zaviazal znížiť vládne výdavky a skoncovať s korupciou.

20.08.2018 12:41
Imrán Chán, Mamnún Husajn, Pakistan Foto:
Nový pakistanský premiér Imrán Chán (vľavo) a prezident Mamnún Husajn.
debata

Šestnásť federálnych ministrov zložilo v Islamabade prísahu do rúk prezidenta Mamnúna Husajna. Premiér tiež uviedol do funkcie päť vládnych poradcov.

Minister zahraničných vecí Šáh Mahmúd Kurajší po slávnostnom akte vyhlásil, že osloví svojich partnerov v regióne a zameria sa na najdôležitejšie otázky, ktoré sú v záujme Pakistanu. „Pakistan potrebuje pokojný a stabilizovaný Afganistan, je to v záujme Pakistanu,“ uviedol.

Pripomenul, že susedné krajiny India a Pakistan sú jadrovými veľmocami a nemôžu si dovoliť žiadne dobrodružstvo. „Máme dlhodobé, zložité problémy a nemáme inú možnosť, ako začať dialóg,“ dodal šéf pakistanskej diplomacie a uvítal, že indický premiér Naréndra Módí vyjadril v blahoprajnom liste Chánovi túžbu po rozhovoroch.

Chán, ktorý je bývalou kriketovou hviezdou, zložil v sobotu prísahu ako nový premiér Pakistanu po víťazstve svojej strany v júlových voľbách. O deň skôr ho poslanci pakistanského parlamentu potvrdili vo funkcii premiéra. Na tento post ho nominovalo jeho Pakistanské hnutie za spravodlivosť (PTI), ktoré v parlamente nemá väčšinu, a tak muselo vytvoriť koaličnú vládu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #Islamabad #Imran Chán