Irán žiada EÚ, aby pritvrdila v snahe zachrániť jadrovú dohodu

Európska únia by podľa Teheránu mala urýchlene pritvrdiť v snahe zachrániť medzinárodnú jadrovú dohodu s Iránom z roku 2015, od ktorej v máji odstúpila administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa. S odkazom na oznámenie iránskeho ministerstva zahraničia o tom v pondelok informovala agentúra Reuters. Od významného projektu v krajine medzitým podľa iránskych úradov odstúpila francúzska energetická spoločnosť Total.

20.08.2018 13:09
irán, južný pars Foto: ,
Najväčšie svetové ložisko zemného plynu Južný Pars.
debata (2)

„Európania a ďalší signatári (Čína a Rusko) sa snažia dohodu zachrániť … proces je ale pomalý a mal by sa urýchliť,“ uviedol na tlačovej konferencii, ktorú odvysielala iránska štátna televízia, hovorca iránskeho ministerstva zahraničia Báhrám Ghasemí. „Irán sa spolieha najmä na svoje schopnosti, aby prekonal nové americké sankcie,“ dodal.

Európske štáty sa snažia zabezpečiť, aby bolo pre Irán ekonomicky výhodné od dohody neodstúpiť, napriek krokom Spojených štátov.

USA zaviedli proti Iránu nové sankcie

Americký prezident Trump opakovane dokument podpísaný za jeho predchodcu Baracka Obamu označil za zlý, v máji potom oznámil, že USA od zmluvy odstupujú a začiatkom mesiaca zaviedli Spojené štáty proti Iránu nové sankcie. Tie sa týkajú najmä zlata a ďalších kovov, nákupu dolárov a zahŕňajú aj automobilový priemysel. V druhej vlne, ku ktorej má dôjsť na jeseň, potom príde na rad ropný a bankový sektor.

EÚ medzitým zaviedla opatrenia na ochranu európskych firiem proti obnoveným sankciám Spojených štátov. Nový predpis zakazuje európskym firmám podriadiť sa extrateritoriálnym dopadom amerických sankcií pod hrozbou pokút stanovených jednotlivými členskými štátmi. Zároveň spoločnostiam poskytuje právo dostať odškodnenie za všetku škodu spôsobenú týmito sankciami od právnickej alebo fyzickej osoby, ktorá stojí za ich zrodom. Ďalej tiež v EÚ zneplatňuje všetky následky zahraničných súdnych verdiktov vychádzajúcich z rovnakých sankcií.

Sankcie môžu prinútiť európske spoločnosti, aby s Iránom neobchodovali

Európski signatári (Nemecko, Británia a Francúzsko), a ďalej Čína a Rusko sa zaviazali podporiť obchod s Iránom. Americké sankcie ale môžu prinútiť európske spoločnosti, aby s Iránom neobchodovali.

Iránsky minister pre ropu Bídžán Námdar Zangání v pondelok oznámil, že francúzska energetická skupina Total v dôsledku amerických sankcií odstúpila od kontraktu na rozvoj najväčšieho svetového ložiska zemného plynu Južný Pars. Nahradí ju iná spoločnosť a proces sa už začal, dodal.

Podľa Reuters pozastavili plány investícií v Iráne tiež automobilky PSA, Renault a Daimler a nemecké spoločnosti Deutsche Bahn a Deutsche Telekom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #USA #Irán #jadrová dohoda