Pápež pripustil, že katolícka cirkev "dlho ignorovala" zneužívanie det

Pápež František požiadal v pondelok o odpustenie za škandály so zneužívaním detí v rámci katolíckej cirkvi a pripustil, že bolesť obetí "bola dlho ignorovaná, uchovávaná v tajnosti alebo zamlčiavaná". Informovala o tom agentúra DPA.

20.08.2018 13:32
vatikán, pápež františek Foto: ,
Pápež František požiadal v pondelok o odpustenie za škandály so zneužívaním detí v rámci katolíckej cirkvi a pripustil, že bolesť obetí "bola dlho ignorovaná, uchovávaná v tajnosti alebo zamlčiavaná".
debata (24)

Pápežovo vyjadrenie v liste katolíkom po celom svete prišlo niekoľko dní pred jeho návštevou Írska, ktorej by mala podľa očakávaní dominovať téma zneužívania.

„Vôbec sme nedbali o maličkých, opustili sme ich,“ napísal František. „Prosme o odpustenie za naše vlastné hriechy a hriechy iných,“ uviedla hlava katolíckej cirkvi.

Vatikán vyjadril minulý týždeň „zahanbenie a žiaľ“ v súvislosti s kritickou správou veľkej poroty o rozsiahlom pohlavnom zneužívaní detí katolíckymi kňazmi v šiestich diecézach v americkom štáte Pensylvánia.

Zneužívanie bolo celé desaťročia zatajované

Zneužívanie viac než 1000 detí stovkami kňazov bolo podľa správy generálneho prokurátora štátu Pensylvánia Josha Shapira celé desaťročia zatajované predstaviteľmi miestnej katolíckej cirkvi. Závažnosť zneužívania sa stupňovala od ohmatávania až po znásilnenie, pričom vo väčšine prípadov boli obeťami chlapci. Vatikán to označil za „trestne i morálne odsúdeniahodné“ a uviedol, že pápež František chce vykoreniť „túto tragickú hrôzu“.

Pápež nedávno prijal rezignáciu bývalého washingtonského arcibiskupa Theodora McCarricka po podozreniach, že sa prelát podieľal na sexuálnom zneužívaní. Rezignácie kardinálov sú veľmi zriedkavé a McCarrick bol prvým, ktorý prišiel o hodnosť kardinála v súvislosti so škandálom okolo pohlavného zneužívania.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #zneužívanie detí kňazmi