Desaťtisíce Európanov sa tento rok nakazili osýpkami

Počet prípadov osýpok tento rok v Európe dramaticky vzrástol. Počas prvej polovice roka sa nakazilo viac ako 41 000 detí a dospelých, upozornila dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Najmenej 37 prípadov skončilo úmrtím pacienta.

20.08.2018 16:16
osýpky Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Počet ľudí infikovaných osýpkami narastá v Európe už mnoho mesiacov. Za celý minulý rok evidovala WHO v Európe 23 927 chorých a predvlani 5 273.

„Po najnižšom počte prípadov v roku 2016 zažívame dramatický nárast prípadov infekcie a rozšíreného prepuknutiu choroby,“ povedala regionálna riaditeľka WHO pre Európu Zsuzsanna Jakabová. Tá vyzvala 53 európskych členských štátov WHO na prijatie rozsiahlych opatrení, ktoré by ďalšiemu šíreniu ochorenia zabránila. „Dobré zdravie pre všetkých začína očkovaním,“ citovala Jakabovú agentúra DPA.

Viac ako polovica ochorení osýpkami bola zaznamenaná tento rok na Ukrajine (približne 23 000 prípadov), keďže kvôli tamojším konfliktom bolo prerušené rutinné očkovanie a dohľad. Viac ako 1 000 nakazených bolo hlásených aj z Francúzska, Gruzínska, Grécka, Talianska, Ruska a Srbska, uviedla WHO.

Osýpky sú infekčné ochorenie, ktoré sa šíri kvapôčkami vzduchom, napríklad pri kašli. Začína horúčkou, kašľom, nádchou, svetloplachosťou a začervenaním očných spojiviek.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #epidémia osýpok