Americkí vyšetrovatelia preverujú úver Trumpovho exprávníka

Americké federálne úrady preverujú, či niekdajší osobný právnik terajšieho prezidenta Donalda Trumpa Michael Cohen nespáchal daňový či bankový podvod pôžičkou vo výške cez 20 miliónov dolárov (17,5 milióna eur), ktorú získal na financovanie taxislužby.

20.08.2018 23:21
Michael Cohen Foto: ,
Michael Cohen
debata (1)

Informoval o tom denník The New York Times s odvolaním sa na svoje zdroje. O Cohena sa vyšetrovatelia zaujímajú tiež kvôli možnému porušeniu zákona o financovaní volebnej kampane.

Vyšetrovanie Cohenových finančných aktivít sa podľa The New York Times chýlia ku koncu, prípadné formálne obvinenie by potom mohlo byť vznesené ešte do konca tohto mesiaca.

Doteraz bolo známe, že vyšetrovatelia skúmajú, či Cohen neporušil zákon o financovaní kampane, keď pomáhal s prípravou finančných dohôd o mlčaní žien, ktoré následne verejne vyhlásili, že mali s Trumpom pomer.

Cohen sa okrem právnych služieb sústredil aj na obchodovanie a spolu s rodinou si okrem iného založil taxislužbu. Taxikárske licencie zakúpil za bankové úvery. Vyšetrovatelia zisťujú, či Cohen pri žiadostiach o úvery neprekrútil hodnotu svojho majetku, ako nakladal s príjmami za prevádzkovanie taxíkov a či všetko hlásil finančnému úradu.

Pretože vyšetrovanie Cohena je v záverečnej fáze, nie je podľa The New York Times vylúčené, že sa právnik pokúsi uzavrieť s prokuratúrou dohodu o vine a treste. V posledných týždňoch opakovane verejne naznačil, že chce s prokuratúrou spolupracovať a že je ochotný poskytnú informácie aj zvláštnemu vyšetrovateľmi Robertovi Muellerovi, ktorý objasňuje ruskú úlohu v amerických prezidentských voľbách. Mueller sa v rámci vyšetrovania sústreďuje predovšetkým na vtedajší Trumpov volebný štáb. Prezident ale opakovane odmieta, že by jeho tím počas volieb akokoľvek s Ruskom spolupracoval.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #michael cohen